Fikir
Giriş Tarihi : 13-10-2020 09:57   Güncelleme : 13-10-2020 09:57

Rus Uzmanların Söylemek Zorunda Kaldığı Bir Lider

Bu yazıda, Rus uzmanların görüşünü ve Rusya medyasından ortaya çıkardığım izlenimleri aktaracağım.

Rus Uzmanların Söylemek Zorunda Kaldığı Bir Lider

Azerbaycan ordusunun, ülkeye ait Karabağ topraklarında işgalci Ermeni birliklerine yönelik başlattığı karşı saldırı operasyonu, bugünlerde Rusya medyasının da ana gündem maddelerinden birini oluşturuyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in lider olarak kararlılığı, attığı adımlar Rus medyasında sık sık tartışılmakta.  Rus uzmanlar, milletvekilleri, senatörler Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in diplomatik zekasını takdir ettiklerini belirtiyor.  Rus uzmanların sık sık ifade etmek zorunda kaldığı başka bir isim daha var: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Evet, Rus medyasının "yıldız isimlerinden" biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan olarak dikkat çekiyor.  Bine yakın haber sitesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili çeşitli haberler yer alıyor. Hepsini ayrı ayrı takip etmek zor. 

Ayrıca Rus ulusal televizyon kanalları ve radyolarında Rus uzmanlar, milletvekilleri ve senatörler Erdoğan'ın Karabağ sorunu konusundaki tutumunu tartışıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda eleştiriliyor, değişik tepkiler veriliyor.  Bu onların görüşü… Fakat bazan enteresan durumlar da ortaya çıkıyor.  Uzmanlar, Erdoğan'ı tartışırken ister istemez ona hayranlıklarını da dile getiriyor veya ima ediyorlar.  Nasıl yani!.. İşte örnekler… Ünlü Rus gazeteci ve TV sunucusu Vladimir Solovyov. Geçtiğimiz günlerde Rus devlet kanalı Rossiya televizyonunda konuşan Solovyov, şunları ifade etmişti: "Erdoğan'a helal olsun.. Kesinlikle helal olsun. Önüne koyduğu hedeflerine varmaya çalışıyor. Üstelik sert bir şekilde. Erdoğan, birkaç güzergahta çalışıyor, faaliyet gösteriyor. Geri adım da atmıyor, baskı yapmaya devam ediyor. Sistemli, kararlı bir şekilde." 

Programın konuklarından Ermeni asıllı uzman Semyon Bagdasarov da "Evet öyle…” diyerek görüşünü ifade etmek zorunda kalıyordu. 

Türkiye'yi her zaman ağır şekilde suçlayan Bagdasarov, bazan, "Neden Erdoğan bunu yapıyor da, biz yapmıyoruz?!" diyerek tepkisini de  ifade etmek zorunda kalıyor.  Yine Rusya'nın önemli siyasi uzmanlarından Dmitri Yestafyev de, gazeteci Solovyov'un programlarında bazen "Erdoğan'a bravo, aferin!.. Bildiğini yapıyor!” diyerek onun hakkındaki görüşünü saklayamıyor.

Bu arada, Solovyov, "Erdoğan'a helal olsun!" dediği zaman diğer Rus uzmanlar da kafalarıyla bu cümleyi onaylıyor.  Elbette onlar program dışında kendi aralarında bunu daha yüksek sesle konuşuyor.  Çünkü programlardaki yüz ifadelerinden bunu okumak mümkün.  İnanın Rusya’daki bu tür tüm programları takip etmek mümkün değil…

Zaman buldukça izleyince, açıkça görülen Rus uzmanların Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki genel olarak görüşü şu: "Erdoğan kimseyi dinlemiyor (Batı) kendi bildiğini yapıyor. Politikada ise irade çok önemli!” Rus medyasında şu günlerde konuyla ilgili durum bu iken, Üniversiteyi Türkiye'de okumuş, Türkiye sevdası hiç eksilmeyen biri olmanın yanısıra, dedesinin mezarı Karabağ’da bulunan Azerbaycan asıllı bir Rusya vatandaşı olarak da dileğim, öz toprağımız olan Karabağ’ın Azerbaycan’a katılmasından ve bu meselesinin bir an evvel çözülmesinden yana…

Fuad SAFAROV - dikGAZETE.com

Recep YAZGANRecep YAZGAN