Samsun Haber
Giriş Tarihi : 08-12-2016 13:17   Güncelleme : 08-12-2016 13:17

Samsun akıllı şehirde İlk Stratejili Kent Olacak

SAMSUN, başlatılan akıllı şehir projesiyle Türkiye’de yol haritası ve stratejisi olan ilk akıllı şehir olacak.

Samsun akıllı şehirde İlk Stratejili Kent Olacak

Samsun Haber - Akıllı şehir sistemlerinin belli bir strateji ve yol haritasına kavuşturulmasına yönelik hazırlanan proje Samsun’dan başladı. Kalkınma Bakanlığı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), IBM ve Project Group işbirliği ile hayata geçecek ‘Orta Karadeniz Bölgesinde Rekabet Gücünün Artırılmasına Yönelik Teknik Destek Projesi’nin ‘Samsun Akıllı Şehir Olgunluk Analizi ve Yol Haritası Toplantısı’ Büyükşehir Belediyesi’nde yapıldı. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi başkanlık salonundaki toplantıya Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, daire başkanları ile şube müdürleri katıldı. Toplantıda IBM Teknoloji Danışmanı Tolga Dikici ile Proje Yöneticisi Barış Tıkız, proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akıllı şehirlerin mutlaka strateji planına sahip olması gerektiğinin altını çizen Tolga Dikici, bu konuda ilk örneğin Samsun olacağını kaydetti. 
Akıllı şehir sistemlerini uygulayan şehirlerde belirli bir alanda çözüm üretmek yerine sistemlerin birbirleriyle beraber çalışabileceği bir çözüm stratejisi geliştirmek istediklerini ifade eden Tolga Dikici, “Stratejinin planlanması, akıllı şehir yolculuğunun en önemli kısmını oluşturmaktadır. Sadece belirli bir sorunun çözülmesinin uzun vadede elverişli bir seçenek olmadığı, bunun yerine şehirlerin önceliklerinin belirlenmesi şehirlerin, sahip oldukları imkanları kullanabilmeleri ve kaynak kullanımını optimize eden akıllı sistemlere dönüştürebilmesi için yeni teknolojileri benimsemeleri gerekmektedir. Şehirler, Akıllı Şehir Stratejisi Planı ile şehrin gelecek 5 yıldaki önceliklerini, dönüm noktalarını ve hedeflenen sonuçları projeksiyonlarla bir yol haritasına sahip olurlar. Biz de Samsun’da, belli alandaki sistemlerin birbirleriyle veri alışverişi yapması, beslemesi için bir strateji ve yol haritasını ortaya çıkaracağız" dedi.
Veri toplama, analiz ve puanlama, proje taslakları oluşturma, sonuçları listelenme, şehirlerle karşılaştırma yapma, fırsatları derlenme, maliyet analizi çıkarma, fikirleri karşılaştırılma ve iş senaryoları geliştirilme çalışmaları neticesinde Samsun Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu hazırlayacaklarını anlatan Dikici, “Samsun’da 6 alanı birbirleriyle ilişkilendirerek bir strateji raporu ortaya çıkaracağız. Bunu veri toplama ve strateji geliştirme olmak üzere iki başlıktaki çalışma ile yapacağız. Bu hafta veri toplamaya başladık. Verilerle Samsun’un en doğrularını bulmaya çalışacağız. Verileri başka şehirlerle karşılaştırarak detaylı raporlar elde edecek, bunları da yorumlayacağız. Projeleri geliştirirken Samsun’un şuan mevcut kullandığı bilişim sistem ve teknoloji sistemlerini de öğreneceğiz" diye konuştu.

 

adminadmin