Güncel
Giriş Tarihi : 18-09-2014 16:58   Güncelleme : 18-09-2014 16:58

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Doğan:

SAMSUN (AA) - Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, bu yıl kurbanlık hayvan piyasasındaki hareketliliğin üreticilerin yüzünü güldüreceğini belirtti

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Doğan:

SAMSUN (AA) - Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, bu yıl kurbanlık hayvan piyasasındaki hareketliliğin üreticilerin yüzünü güldüreceğini belirtti.

Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın "Kurbanlık ithal edilmeyecek" açıklamasının besicilerin yüreğine su serptiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üretici üzerinde, destekleme ve denetleme mekanizmasını sürdürdüğünü ve ülke hayvancılığının normale döndüğünü belirten Doğan, ''Et fiyatları geçen yıla oranla artmadı. Canlı hayvan fiyatları aynı. Piyasaya bu yıl fazla hayvan sürüleceğinden dolayı fiyatın geçen yıl ile aynı kalacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla kurban piyasasındaki hareketilik üreticiyi güldürecek'' dedi.

Bu yıl kurban fiyatlarını ve satışlarını tamamen iç piyasada  yetiştirilen kurbanlıkların oluşturacağına dikkat çeken Doğan,  iç pazarda çok fazla yetişkin hayvan olduğu için ithalata ihtiyaç duyulmadığını vurguladı.

İlgili bakanlığın Kurban Bayramı sonrasında işletmelerin ihtiyaçları halinde kapasitelerinin yüzde 40’ı kadar hayvan ithalatına izin verdiğini de sözlerine ekleyen Erdal Doğan şunları kaydetti:

''Kurban satışları sonrasında işletmeler isterlerse hayvan ithal edebilirler. Kapasitelerinin yüzde 40'ı kadar hayvan alabilirler.  Böyle bir kararın alınması et fiyatlarına balans ayarı anlamına geliyor. Ayrıca ülkemizdeki hayvan varlığı da dengelenmiş olacak. Bu yıl kurbanlık büyükbaş hayvanın et olarak kilogram fiyatı erkeklerde  23-24 lira, dişi hayvanlarda 21-22 lira , kurbanlık koç kilogram fiyatı da 15-16 lira aralığında bulunuyor.''

Doğan, devletin tarım politikasını yerinde bulduklarını da dile getirdi.

adminadmin