Genel
Giriş Tarihi : 07-02-2023 09:33   Güncelleme : 07-02-2023 09:33

Samsun’da şiddetli deprem tehlikesi var mı!

Samsun ikinci derecede deprem kuşağı bölgesinde olduğu için Samsun ve çevresinde yer yer şiddetli depremler yaşanabiliyor.

Samsun’da şiddetli deprem tehlikesi var mı!

Samsun’a ve bölgeye en yakın fay hattı Kuzey Anadolu Fay Sistemi 1916 yılında 7.1 Tokat’ta, 1939 yılında 7.9 Erzincan’da, 1942 yılında 7.0 Niksar – Erbaa’da, 1943 yılında 7.2 Tosya ve Ladik depremleri bölgede büyük ölçüde hasara neden olmuştu.

AB üyesi ülkeler, Türkiye ve Cezayirli uzmanlar, Avrupa’nın ‘deprem riski haritası’nı çıkardı. Haritada ‘sismik olarak en riskli ülke’, Türkiye olarak gösterildi.

AVRUPA Birliği’nin (AB) Avrupa’daki deprem riskini araştırmak üzere oluşturduğu, Türkiye ile Cezayir’in yanı sıra 11 AB ülkesinden 50 deprem uzmanının katıldığı “Share” (Avrupa Sismik Uyum Programı), Avrupa’nın deprem risk haritasını çıkardı. Fransız Le Monde gazetesinde yayınlanan haritada, Türkiye en büyük fay hattı ile ‘en tehlikeli ülke’ olarak gösterildi. Haritaya göre, risk sıralamasında Türkiye’yi Yunanistan ve İtalya izliyor. Fransa’nın ise Alp ve Pirene dağları altında sıkışan fay hatlarına dikkat çekildi.

HARİTADA SAMSUN DA VAR

AB’nin hazırladığı haritada Samsun doğrudan kırmızı alanda yer almıyor.

Hemen alt kısmından geçen büyük fay hattının bugüne kadar çok uzun yıllar kırılmamış olması tehlikenin boyutunu artırdığı belirtiliyor.

Samsun'u etkilemiş tarihi kayıtlı depremler, Samsun’un en büyük depremi 1943 yılında Ladik ilçesinde yaşandı.

O zaman ki nüfus azlığına rağmen bölgede 4 Bin kişi hayatını kaybetti ve depremin şiddeti de 7,2 olarak ölçüldü.

SAMSUN ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ BÜYÜK DEPREMLER

0 Aralık 1942’de Tokat’ın Niksar ve Erbaa ilçelerini etkileyen 7 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti, 6 bin 300 kişi yaralandı.

26 Kasım 1943’te Samsun’un Ladik ilçesinde meydana gelen 4 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin büyüklüğü de 7,2 olarak ölçülmüştü.

Recep YAZGANRecep YAZGAN