Samsun Haber
Giriş Tarihi : 03-11-2018 09:17   Güncelleme : 03-11-2018 09:17

Samsun’da sığınmacı sömürüsü!

Samsun’da sığınmacı sömürüsü!

Samsun’da bir süredir hizmet veren Sığınmacılar ile Göçmenler Dayanışma Derneği ile ilgili ortaya atılan iddia Samsun’da yapılan sığınmacı sömürüsünü gündeme getirdi.

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE FAALİYET GÖSTERİYORLAR

Esas amacı sığınmacılara yardım ve destek olan dernek tüm Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Avrupa Birliği’ne bağlı faaliyet gösteren dernek yıllar öncesinde ise birçok sosyal etkinliklerle azınlıkların yanında olmasıyla biliniyor.

‘AB FONLUYOR, SIĞINMACILAR SÖMÜRÜLÜYOR’

Avrupa Birliği fonlarıyla ayakta duran derneğin, binlerce sığınmacı üzerinden fon aldığı ve bu fonların bölgelerde sığınmacılar için harcandığı öne sürülürken, Samsun’da ise durumun farklı olduğu iddia ediliyor. Edinilen bilgiye göre AB fonlamaları dışında, Samsun Valiliği, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik Spor Müdürlüğü ve Samsun Barosu gibi kurumlarla iş birliği yapılarak sözde sığınmacıların menfaatine uygulamalar yapılıyor. Türkiye’ye sığınan mültecileri hak ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirmek, kişilere sosyal destek vermek ve hukuki danışmanlık sağlamak, mültecilerin temel hak ve hizmetlere erişimi konusunda yönlendirici birtakım faaliyetlerde bulunmak diye tanıtılan derneğin Samsun şube yöneticilerinin Samsun’da bulunan yerel makamların imkanlarını kendisi çıkarları dahilinde kullandığı iddia ediliyor.

PROJE PARALARI İÇ EDİLİYOR İDDİASI

Sığınmacılar için etkinlik ve proje yapıyoruz diyerek hem yerel makamlardan hem de dernek merkezinden bütçe aldıkları ancak bu bütçelerin akıbetinin bilinmediği de diğer iddialar arasında bulunuyor.

‘AYDINGÜL SIĞINMACILARA HAKARET EDİYOR’

Aynı zamanda Samsun’da çalışma izni almayı başarmış bir sığınmacının verdiği bilgiye göre ise  Kaan Aydıngül’ün ofise danışmanlık almaya gelen sığınmacılara kötü davrandığı, hakaretvari söylemlerde bulunduğu da iddia ediliyor.

YEREL MAKAMLARI MÜLTECİLER ÜZERİNDEN ŞİKAYET EDİYORLAR

Samsun’da yaşayan sığınmacının verdiği bilgiye göre bu dernekle iş birliği yapmayan devlet kurumları, yerel makam ve yöneticilerini çeşitli bahanelerle bazı mültecilerin kimlik bilgileri kullanılarak  Cimer, Bİmer gibi mekanizmalara şikayet edildiği, bu durumun hem yerel makamlardaki yönetici ve çalışanları zan altında bıraktığı, haksız soruşturmalarla uğraştırdığı, hem de mültecilerin kimlik bilgileri kullanılarak yapılan şikayetlerin günün sonunda mültecinin mağduriyeti ile sonuçlandığı da alınan diğer bilgiler arasında.

adminadmin