Güncel
Giriş Tarihi : 26-02-2020 14:33   Güncelleme : 26-02-2020 14:33

Saski Samsun Halkının Sağlığı İle Oynuyor!

Samsun Çevre Platformu SAMÇEP bir basın toplantısı düzenleyerek Samsun’un içme suyunda meydana gelen koku hakkında açıklama yaptı.

Saski Samsun Halkının Sağlığı İle Oynuyor!

SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ yaptığı konuşmada SASKİ Genel Müdürü Samsun Halkı ile alay eder gibi açıklamalar yapmayı tercih ettiğini kaydederek şöyle devam etti;

 

SASKİ Genel Müdürünün dün medyada yer alan açıklamalarına göre; mevsim geçişlerinde yaşanan aşırı ağışlar, kar erimesi nedeniyle, havuzların, hatların temizlenmesine bağlı estetik parametre durumları olarak açıklamaktadır.

Genel Müdürün açıklamalarından anladığımız kadarıyla hattın içerisine ve havuzlarda zaman içerisinde oluşan çökeltilerin aynı anda temizlenme işlemi yapılmış ve arıtma tesisine, tolere edilebileceği sınırlar üzerinde aşırı miktarda çamurlu birikinti gönderilmesine sebep olunmuştur. Bu açıkça işletme kusurdur.

 

SAMSUN’DA İLK KEZ Mİ MEVSİM DEĞİŞİMİ YAŞANMAKTADIR

Samsun’da ilk kez mevsim değişimi yaşanmıyor ama Sayın Genel Müdür Samsun’a geldiğinden beri her mevsim değişiminde atık sular nedeniyle ya denizlerimiz, plajlarımız lağım kokuyor ya da içme sularımız lağım kokuyor.

Diğer bir hususda Samsun Halkın su faturasıdır. Samsun’da dört kişilik bir ailenin su faturası 100 Tl’nin üzerine çıkmışken şimdi bu maliyete bir de SASKİ Genel Müdürünün işletme kusurları nedeniyle içme ve mutfakta kullanmak için plastik ambalajlı sulara günlük 10 tl fazladan para ödenmesi maliyeti eklenmiştir.

Görülen o ki SASKİ rutin bakım işletme ve önleyici bakım faaliyetlerini sağlıklı yürütememektedir ve Samsun halkının sağlığını riske sokmakta ve su maliyetimizi artırmakta sakınca görmemektedir.

 

SU ARTIMI KAÇAKLARI ÇOK ÖNEMLİ

İçme suyu ve atıksu arıtma tesislerinde yüksek verimli koagülant ajan olarak Alüminyum Sülfat vb. madde kullanılır. Bunun sebebi ,Su içerisinde bulunan kirlilikleri yumak haline getirerek dibe çöktürmek ve kolayca filtre etmek amaçlıdır.

Gereğinden fazla miktarda kimyasal kullanılması (örneğin demir ve alüminyum) durumunda renk değişimi ve borularda birikme gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Bunun sonucunda ise suda bulunması max.200 ppb yani 200 mikrogram/litre gereken Alüminyum fazla miktarda bulunarak suda bulanıklığa sebebiyet verir ve sağlık açısından uygun olmayan problemlere sebebiyet verebilir.

Borulardaki birikme  ve bulanıklık sebebiyle şehir şebeke suyunda bulunan Alüminyum miktarının her nekadar SASKİ yetkililerinin  normal sınırlar içerisinde açıklama yapmış olsalar bile 200ppb nin üzerinde olduğunun tahmin edilmesi zor değildir. Çünki bu gibi durumlarda borulardaki birikimler ve fazla kullanım sebebiyle Alüminyum değerleri değişik noktalarda değişik miktarlar gösterecektir. Bir an önce su hattına kaçan alüminyum engellenmelidir.

Tabiki bu durumun insan sağlığına olumsuz etkileri uzun zaman içerisinde görülecektir. Aliminyum ağır metaldir, kalıtıları insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN