Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 06-11-2020 06:22   Güncelleme : 06-11-2020 06:22

Savaş Stratejilerini Değiştiren Türk

Savaş Stratejilerini Değiştiren Türk

İdealist bir genç olan Selçuk Bayraktar, muhtemelen Güneşli’deki atölyesinde yaptığı uzaktan kumandalı araçlarla dünya savaş stratejilerini değiştireceğini düşünmüyordu. Fakat Bayraktar ve arkadaşlarının geliştirdiği Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA’lar) yerleşik bütün kalıpları değiştirmiştir.

Öyle ki; son örneğini Karabağ’ın Ermenilerden kurtarılması operasyonunda gördüğümüz gibi SİHA’lar kedinin fareyle oynadığı gibi oynamaktadır. Ermeni askerlerinin gördüğü anda dehşete kapıldığı bu son teknoloji ürünü canavar SİHA’ların bir örneği olan Bayraktar TB-2’ler hiçbir düşman askerini affetmemektedir.

SİHA’ların merhameti yoktur ve üzerindeki kızılötesi araçlarla dünyanın en korkusuz askerinden daha büyük cesaretle saldırmaktadır. Ermeni askerlerinin kaçıp içine girdiği zırhlı araçlar ise bir demir tabut haline dönüşmektedir. Çünkü zırh delici özelliğine sahip Roketsan’ın ürettiği güdümlü mermiler, kamikaze saldırı ile hem kendilerini hem de düşman askerini yok etmektedirler.

Böylesine orantısız bir duruma karşı yeni savaş stratejileri geliştirmek her ordunun en birinci vazifesi olmuştur. Çünkü zaman değişmiş otonom araçların sahnede olduğu yepyeni bir savaş şekli ortaya çıkmıştır. Askerlerin karşısında bir insan yoktur. İnsan yerine ölümden hiç korkmayan savaş makinesi SİHA’lar bulunmaktadır. Bunlara karşı savaşmak için cesaretin ötesinde yeni usul ve yöntemler geliştirme zorunluluğu vardır.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN