Siyaset
Giriş Tarihi : 06-02-2023 14:05   Güncelleme : 06-02-2023 14:05

Siyasette Her Adayın Hikâyesi Olmalı!

Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine doğru adım adım giderken, seçmenin nabzını ölçen EDAR Siyasal Danışmanlık ve Kamuoyu Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Eda Soyak Serbest siyasi reklamın seçmene gerektiğini belirtti.

Siyasette Her Adayın Hikâyesi Olmalı!

Serbest, “Siyasal reklamlar seçmene dokunmalı, seçmen bu reklamlarda kendinden bir parça bulmalıdır. ‘Seçmen bizi neden seçsin?’ sorusunun cevabını net bir şekilde ortaya konulmalıdır.” dedi.

ADAY ADAYININ BİR HİKÂYESİ OLMALI

Siyasetin bir ikna sanatı olduğunun da altını çizen Uzman Siyaset Bilimci Eda Soyak Serbest, 2023 genel seçimlerine doğru uzman kadrosuyla seçmenin nabzını her ay düzenli olarak ölçme ve değerlendirmeye devam ediyor.

Yapılan anketlerden elde edilen verileri analiz eden Serbest, milletvekili aday adaylarına seçmenlerin, seçim bildirgelerinin yanı sıra liderlerin ve adayların imajlarına yani onların algılanan kimliklerine de oy verdiklerinin altını çizerek: “Kitleyi ve kendi kimliklerini doğru tanımlayıp kampanyalarını ona göre yapmalılar. Aslında burada önemli olan strateji, aday adayının bir hikayesi olması ve o hikayenin karşı tarafı etkilemesidir. Yani adayın derdini kolayca anlatıyor olması gerekir. Ve bu doğrultuda da adaylar, seçim propagandası olarak yürüttüğü siyasal reklamlarında seçmene dokunmalı ve seçmen bu reklamlarda kendisinden bir parça bulmalıdır.

Özetle, genel olarak seçim atmosferindeki çerçeveyi bir başlık altında toplayacak olursak da aday adayları şu soruyu kendilerine bir yol haritasının pusulası gibi görerek benimsemeliler. ‘Seçmen bizi neden seçsin?’ Bu güzergahta ortaya konulan bu sorunun cevabını da net bir şekilde sunmalılar.” açıklamasında bulundu.

SEÇİMİN SEYRİNİ EKONOMİK VAATLER BELİRLEYECEK

Seçim sonucunu belirleyebilecek kritik detayları açıklayan Serbest, Ekonomik konjonktürün seçimlerde her zaman belirleyici olduğunu da belirterek, özellikle dünya genelinde oluşan ekonomik krizin etkilerinden dolayı kararsız seçmenin fazla olduğunu ve yapılan propagandalarda seçimin seyrini belirleyecek en önemli faktörün ekonomik vaatler olduğunu belirtti.

EDAR Siyasal Danışmanlık ve Kamuoyu Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Eda Soyak Serbest hikâyesi olan ve ekonomik vaatlerini iyi sunan tarafın avantajının daha fazla olacağını yeniledi.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN