Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 26-10-2020 08:47   Güncelleme : 26-10-2020 08:47

Taşların Gizemli Dünyasından Hayatınıza Renk Katan Mozaik Sanatı

Taşların Gizemli Dünyasından Hayatınıza Renk Katan Mozaik Sanatı

Giriş

Resim sanatı geniş bir yelpazedir ve mozaik sanatı onun bir koludur. Tarihi çok köklü ve geniş olan bu sanatımızdan kısaca bahsetmek gerekirse; Küçük boyutlu, üç boyutlu ve birbirinden farklı parçaların yüzey üzerinde tasarlanmış bir resmi veya figürleri meydana getirecek şekilde birleştirilmesine “mozaik sanatı” denir.

Tarihin eski zamanlarından bu yana mozaik resim süsleme teknikleri mimarlık sanatı ile birlikte kullanılmıştır. Mimari dekorasyon bağlamında mozaik ilk defa Sümerler tarafından mö. 3000’den itibaren uygulanmıştır.

Roma İmparatorluğu zamanında şehir kaldırımlarında, meydanlarda, ev avlularında kullanılan sırlı seramikten yapılmış mozaiklerin parçaları birkaç milimetre kadar küçük olabilmektedir.

Gaziantep ve Zeugma

Gaziantep Arkeoloji Müzesinde bulunan ve Zeugma antik şehrindeki villalardan çıkarılan mozaikler bu dönem eserlerinin en güzel örnekleri arasındadır. Hatay'da Roma dönemine ait seçkin bir mozaik koleksiyonunu barındırır. Gaziantep, Şanlıurfa ve İstanbul'da zamanla yapılan kazı çalışmalarında takip ettiğimiz üzere Anadolu’nun birçok yerinde bu dönemlere ait eserleri görmeye başladık.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN