Türkiye
Giriş Tarihi : 03-11-2020 11:51   Güncelleme : 03-11-2020 11:51

Türk Kızılayı İzmir İçin Seferber Oldu

İzmir’deki depreminilk dakikalarından itibaren Devletin ilgili birimleri ile koordineli şekilde hareket ederek yıkımın sebep olduğu mağduriyeti en aza indirmeye çalışan Türk Kızılay, afet uzmanları, gönüllüleri ve şubeleriyle birlikte depremzedelere yapılan yardımı her geçen gün arttırıyor. Depremzedelere ve bölgede arama kurtarma çalışmaları yürüten ekiplere yardım malzemeleri, maske vehijyen malzemeleri,sıcak yemek ulaştıran Kızılay ekipleri, afetzedelerin içinde bulundukları travmatik durumdan kurtulabilmeleri için psikososyal destek çalışmaları da yürütüyor.

Türk Kızılayı İzmir İçin Seferber Oldu

Afet Ekipleri İhtiyaç Tespitine Başladı

İzmir’de meydana gelen depremin ardından Türk Kızılay, Afet Operasyon Merkezi’nde (AFOM) kriz masası kurularak tüm birimlerini harekete geçirdi. Türk Kızılay Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi’nden Afet Uzmanları depremin olduğu saat olan 14.51 itibariyle ihtiyaç ve durum tespiti için sahaya çıktı.Uzman personelini, yardım malzemelerini, mutfak tırlarını ikram araçlarını bölgeye sevk etti.

 

Afet Bölgesine Takviye

Kızılay, İzmir’deki ekiplerine takviye olarak Ankara, Düzce, Adana, İstanbul, Afyon ve Denizli’den beslenme araçları ile afet uzmanlarını afet bölgesine gönderdi.

60 Bin Kişilik Sıcak Yemek Kapasitesi

İlk aşamada İzmir’de bulunan 15.500 kişilik beslenme kapasitesini diğer bölgelerden ulaşan ekiplerle her öğünde 60.000 kişilik yemek çıkabilecek kapasiteye yükseltti.Türk Kızılay’ın tüm Türkiye beslenme kapasitesi 265.800 kişi/öğündür.

 

275 Kızılaycı Sahada

Yardım çalışmalarını 90 personel, 39 şube görevlisi ve 151 gönüllü ile yürüten Kızılay, evleri hasar gördüğü veya yıkıldığı için geceyi dışarıda geçirmek durumunda kalan vatandaşlara sıcak yemek ve yardım malzemesi desteği sağlıyor. Bugüne kadar toplam 655 Kızılaycı depremzedelere hizmet verdi.

Hijyen Desteği

COVİD-19 pandemiriskini de göz önünde bulunduran Kızılay, ekipleri aracılığıyla vatandaşlara dağıtılmak üzere 144 bin 460 cerrahi maske ile 5 bin adet dezenfektanı bölgeye sevk etti. Ekiplerimiz ziyaret ettikleri ailelere dezenfektan ve maske de ulaştırıyor.

 

Sıcak Yemek Hizmeti

2 Kasım sabahı itibariyle 232 bin 917 kişilik beslenme hizmeti veren Kızılay, bölgede bulunan 5 ikram aracı, 5 mobil mutfak, 3 sahra mutfağıile 8 haberleşme aracı ve 22 çeşitli görevde kullanılan araçla depremzedelerin yanında yer alıyor.

İkram araçları aracılığıyla afetzedelere ve arama kurtarma ekiplerine su, çay ve atıştırmalık ikramları düzenli olarak dağıtıyor.

Yardımlar Ulaştırılıyor

Kızılay, depremin meydana geldiği ilk dakikadan itibaren toplam 118 bin 83 paketli gıda, 42 bin 614sıcak/soğuk içecek, 1080 dezenfektan, 15 bin 900 maske, 1835 barınma malzemesi ve 68 bin 417 su dağıtımı gerçekleştirdi.

 

Psikososyal Destek Çalışmaları Başlatıldı

Afetzedelerin içinde bulundukları durumdan en az hasarla kurtulabilmeleri için psikososyaldestek hizmeti de başlatıldı.600’ün üstünde depremzedeye ulaşan Türk Kızılay Psikososyal Destek Uzmanları, vatandaşların kaygı düzeylerinin düşürülmesini hedefleyerek afet alanında, çadır kentlerde ziyaretler gerçekleştiriyor ve görüşülen afetzedelere psikolojik ilk yardım uyguluyor.

Kan İhtiyacı Karşılandı

Bölgedeki kan ihtiyacını da karşılayan Kızılay, olası kan ihtiyacına yönelik de yeterli kan stokunu hazır bekletiyor.

 

İhtiyaç Olabilecek Malzemeler Hazırda Bekletiliyor

Depremzedeler için beslenme ve barınma ihtiyaçlarına öncelik veren Kızılay, barınma çadırı, battaniye, yatak, ısıtıcı, mutfak çadırı ve genel maksat çadırlarını ihtiyaç olması durumunda hazırda bekletiyor.

Mağdur olan tek bir vatandaş kalmaması için çalışan Kızılay, ihtiyaç kalmayana kadar bağışçılarının emanetleriyle depremzedelere desteğini sürdürecek.

Recep YAZGANRecep YAZGAN