Güncel
Giriş Tarihi : 16-11-2014 01:30   Güncelleme : 16-11-2014 01:30

Türkiye'de kış lastiği kullanım oranı yüzde 35

AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Türkiye'de kış lastiği takması gereken araçlardan yüzde 35'inin bu lastikleri kullandığı, Avrupa Birliği'nde ise bu rakamın yüzde 65 seviyesinde olduğu belirtildi

Türkiye'de kış lastiği kullanım oranı yüzde 35

AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Türkiye'de kış lastiği takması gereken araçlardan yüzde 35'inin bu lastikleri kullandığı, Avrupa Birliği'nde ise bu rakamın yüzde 65 seviyesinde olduğu belirtildi.

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Aralık 2014 itibarıyla kış lastiği uygulamasının başlayacağını anımsattı.

Kış lastiklerinin firmalar tarafından genellikle yaz aylarında üretildiğini ve stoklandığını ifade eden Ünsal, lastiklerin birkaç ay öncesinden bayilere gönderildiğini dile getirdi.

Ünsal, piyasada özellikle 1 Aralık yaklaştıkça lastiğin bulunmaması gibi bir sorunun yaşanmayacağını hem Türkiye'de üretim yapan hem de ithal edilen lastiklerin firmalarının senelerdir hangi yörede, hangi ebatta ne kadar lastiğe ihtiyaç olduğunu bildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu itibarla da sektörün ve pazarın ihtiyacını karşılayabilecek tedbirleri önceden alırlar. Geçtiğimiz 2 yılda sıkıntı yaşandı ama lastik yokluğuyla ilgili değil. Lastikçilerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Sebebi de insanlarımızın son günü beklemesi. Araç sahiplerinden en büyük ricamız yaklaşık 2 hafta sonra kış lastiği kullanma zorunluluğu takvim olarak başlıyor. Bugün gitseniz bile sıra vereceklerdir. Geçen hafta gitseler sıra olmayacaktı. Sorun lastik bulamama değil, son günü bekleyip yoğunluğa esir olmak."

Ünsal, üretilen lastiklerin ülkenin kendine has koşullarına göre argelendirilmiş lastikler olduğunu, Türkiye'de olduğu kadar yurt dışında da tercih edildiğini, son 4 yılda her yıl 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını dile getirdi. 

- "2 yıl öncesine göre vatandaş bilinçlendi"

Ünsal, dernek olarak üreticilere ve firmalara gerekli desteği sağlamanın yanında, kamuoyunu, ulaşımda can güvenliği ve konforu ön planda tutan lastik kullanımı noktasında bilinçlendirme çalışmaları da yaptıklarını dile getirdi.

1 Aralık yaklaştıkça yazılı ve görsel basın aracılığıyla gerekli bilinçlendirme çalışmalarını yaptıklarını vurgulayan Ünsal, "Bu konu çok önemli. Ulaştırma insan ömrünü risklere sokan, birçok ölümlere neden olan bir sektör. Herhangi bir konu gibi ele alınması mümkün değil. Rakamlara baktığımı zaman Avrupa ülkelerinde kış lastiği kullanım oranı yüzde 50-60'larda. Türkiye'de ise derneğimiz verilerine göre kış lastiği takması gereken araçlardan yüzde 35'inin bu lastikleri taktıkları görülüyor. 2 yıl öncesine göre çok iyiyiz. Daha iyi seviyelere geleceğimizi umuyoruz. Yapılan yasal düzenlemeler ve denetimler çok önemli" şeklinde konuştu.

adminadmin