Gündem
Giriş Tarihi : 18-04-2023 10:27   Güncelleme : 19-04-2023 13:22

Üç Milyon Dolarlık Mason vurgunu

Geçtiğimiz günlerde ismini gizleyen bir masondan e-mail aldım.

Üç Milyon Dolarlık Mason vurgunu

Tarafıma gönderilen elektronik postanın içeriğinde; Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası tarafından, İzmir Alsancak’ta yapımına başlanan ve kısmen bitirilen dernek binası inşaatıyla ilgili Büyük Üstat Rint Akyüz tarafından soruşturma başlatıldığı iddia ediliyor.

Dernek içi hesaplaşma öyle bir boyuta gelmiş ki; idari soruşturma locanın kalın duvarlarını aşarak savcılığa intikal etmiş. Rint Akyüz’ün önceki dönemde görev yapmış dernek yöneticileri hakkında adliyeye verdiği dilekçe üzerine, yolsuzlukla suçlanan üyeler misilleme olarak, Büyük Üstat Rint Akyüz’den şikâyetçi olmuş.

İddialara göre Rint Akyüz birilerini mali usulsüzlükle suçlarken, kendisi de kardeşleri (!) tarafından 700 BİN liralık usulsüz ödeme yapmakla itham ediliyormuş. Elimizdeki belgelere göre, Büyük Loca’yı karıştıran Ketempere’nin boyutu yedi yüz bin lirayla sınırlı değil. Gereksiz şekilde harcandığı iddia edilen miktar yaklaşık 3 Milyon Dolar.

Bana ulaşan elektronik postanın 44 sayfalık ekinde denetim raporu ve diğer belgeler yer alıyor. Biz bu filmi yıllar önce seyretmiştik. Önceki Büyük Üstatlardan Asım Akin Devr-i Sâbık yaratmaya çalışmıştı. Ne tesadüftür ki, o yıllarda dernek tarafından yaptırılan bir okul inşaatı soruşturmalara konu olmuştu. Sert tartışmalar çıkmış, sonuç olarak birçok masonun dernekle ilişkisi kesilmişti. Süreç içinde Asım Akin Büyük Loca’yı karıştırmakla, kirli çamaşırların basına yansımasına yol açmakla suçlanarak gözden düşmüş, derneğe uğramaz olmuştu. Anlaşılan o ki, Rint Akyüz’ün döneminde tarih tekerrür edecek. Sonuç ne olursa olsun kendisi de bu Kaostan zarar görecektir. İki ucu sivri kılıcın bir tarafı karşısındakine saplanırken, diğer ucunun kendisine gireceği şimdiden belli.

Masonları yeniden adliye koridorlarına düşüren güncel suçlamalar hiç de hafif değil. Hazırlanan ön rapora göre, İzmir Alsancak’ta inşaatına başlanılarak büyük bölümü bitirilen dernek hizmet binasının yapım işinde yaklaşık 3 MİLYON AMERİKAN DOLARI tutarındaki para fazladan harcanmış.

İnşaat için olası maliyetin % 250 fazlasının harcandığı, 1.850.000 Amerikan Doları + KDV ile bitirilmesi gereken inşaata bugüne kadar 4.750.000 Amerikan Doları + KDV harcandığı raporda detaylarıyla açıklanıyor. Aradaki fark 2.900.000 Amerikan Doları. Tabii bu paraların nereden bulunduğu araştırılmaya muhtaç. İzmir’in Mason Belediye Başkanı Tunç Soyer’in inşaat için derneğe dolaylı veya doğrudan yardımı oldu mu? Dış kaynaklardan yararlanıldı mı?

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN