Güncel
Giriş Tarihi : 29-11-2014 02:30   Güncelleme : 29-11-2014 02:30

Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası

TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, zatürrenin önlenmesi için en etkili yolun çocuk aşılarının tam ve zamanında yapılması olduğunu bildirdi

Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası

TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, zatürrenin önlenmesi için en etkili yolun çocuk aşılarının tam ve zamanında yapılması olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının artması nedeniyle toplumun bu konuya dikkatinin çekilmesi ve bilgilendirilmesi amacıyla Kasım ayının son haftasının "Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası" olarak belirlendiğini ifade etti.

Zatürrenin genellikle kış aylarında ve ilkbaharın başında ortaya çıkan ve öldürücü olabilen bir akciğer hastalığın olduğunu belirten Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklarda beslenme yetersizliği, başka bir hastalığının bulunması, ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmemesi, kalabalık yaşam ve ebeveynlerin sigara içmesi gibi etkenler zatürreye yakalanma riskini arttırır. Zatürrenin tedavisi zor olabileceğinden koruyucu tedbirler almak önemlidir. Zatürrenin önlenmesi için en etkili yol çocuk aşılarının tam ve zamanında yapılmasıdır. Yaşamın ilk 6 ayı sadece anne sütü vererek başlayan yeterli beslenme çocukların doğal direncinin gelişmesi için oldukça önemlidir. Ev içinde hava kirliliğinin önlenmesi, ellerin yıkanması da zatürrenin önlenmesinde etkili önlemlerdir."

Hamzaoğlu, kronik hastalıkların varlığı nedeniyle zatürre hastalığı gelişme riski artmış hastaların, bağışıklık sorunu olanların, AIDS'li hastaların, zatürre hastalığı görülme riskinin yüksek olduğu bilinen yerlerde yaşayanların ve 65 yaşın üzerindekilerin, zatürre aşısı yapılması gereken risk grubunda olduklarını kaydetti.

Aşılama programının eksiksiz uygulanmasının, çevre koşullarının iyileştirilmesinin, pasif sigara içiciliğinin önlenmesinin ve kronik hastalıkların uygun şekilde tedavisiyle zatürre ve zatürreye bağlı ölümlerin azaltılabileceğini de anlatan Hamzaoğlu, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle ve 6 aydan sonra da uygun ek gıdalara birlikte en az 2 yıl anne sütüyle beslenmeleri gerektiğini de vurguladı.

adminadmin