1 Mayıs’ta Adem Özköse’nin resmini taşıdılar
Ankara’daki 1 Mayıs Mitingine, Medya-İş'e bağlı bir grup, ellerinde Suriye'de kaybolan gazeteciler Hamit Coşkun'la Adem Özköse'nin fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşıyarak miting alanına girdi.
Tarih - 01-05-2012 15:42
Katılımcılar ayrıca, "Şiddete hayır, başörtüsüne özgürlük" sloganları atarken, "Sağlıkta şiddete sıfır tolerans", "İşyerleri Azrail'le buluşma yeri değildir" yazılı dövizler taşıdı.
Mitingte bir konuşma yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, son 10 yılda ekonominin yüzde 40, geçen yılki büyümenin de yüzde 8,5 gerçekleştiğini belirterek, "Ama maalesef ekonomik büyümeden kamu görevlilerine hiç pay verilmedi."
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, son 10 yılda ekonominin yüzde 40, geçen yılki büyümenin de yüzde 8,5 gerçekleştiğini belirterek, "Ama maalesef ekonomik büyümeden kamu görevlilerine hiç pay verilmedi. Enflasyona ezdirmeme politikası izlendi. Artık sadece enflasyona ezdirme politikalarını yeterli bulmuyoruz. Ücretlerin, enflasyonu ezdiği ekonomik düzen istiyoruz" dedi.
Gündoğdu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Hak-İş'le Tandoğan Meydanı'nda düzenledikleri mitingde, kazanılmış haklarına dokundurmamak, yeni haklar talep etmek ve toplu sözleşme taleplerini haykırmak için meydanda olduklarını söyledi.
Dünya ve Türkiye ekonomisinin çalışanların emeği ile büyüdüğünü ifade eden Gündoğdu, tüm çalışanların ve kamu görevlilerin bayramını kutladı.
Konuşması sırasında, alandakilerin "Yüzde 50 verdi Erbakan, sıra sende Tayyip Erdoğan" şeklindeki sloganları üzerine Gündoğdu, "Sayın Bakan burada talebinizi duymuştur" yanıtını verdi.
Kadına yönelik yasakların her alanda sürdüğünü, başörtülü kadınların halen milletvekili olamadığını dile getiren Gündoğdu, "AİHM Başkanı, 'Başörtüsü kararımızı gözden geçirebiliriz' diyor. AİHM'in kararını beklemeye gerek yok, bu yasağı tüm alanlardan kaldıralım" dedi.
Geçmişte darbe girişimlerini durduran "ortak akıl mitingleri" düzenlediklerini anımsatan Gündoğdu, bu bağlamda, 12 Eylül 2010 halk oylamasına
"Toplu sözleşmeye de toplumsal sözleşmeye de evet" sloganıyla destek verdiklerini kaydetti.
Anayasa değişiklik paketinde toplu sözleşme hakkının yer almasını ve birçok kazanım elde ettiklerini belirten Gündoğdu, "Şimdi sıra toplu sözleşmede. Masaya en güçlü şekilde oturmak için buradayız. İlk toplu sözleşmenin 1 Mayıs'a denk gelmesi çok önemli" diye konuştu.
-"Darbelerle anılan hiçbir meydan kalmasın bu ülkede"-
Gündoğdu, darbelerin kalıntılarını temizlemenin, tarihi ve hukuki bir sorumluluk olduğunu bildirdi.
12 Eylülcülerin yargılanmasının önünü açtıklarını ifade eden Gündoğdu, şöyle devam etti:
"(Milleti kalleşçe sırtından hançerleyen 28 Şubatçılar nerede-) dedik. Bugün onlar için de dava açılmış durumda. Şimdi sıra 27 Mayısçılarda, 12 Martçılarda, 27 Nisan e-muhtıracılarında. 1 Mayıs'ta Tandoğan Meydanı'nda, 18 yıl boyunca vali ve belediye başkanı olarak Ankara'yı yöneten despot Nevzat Tandoğan'ın ismini buraya verenlere inat, 'herkese, her kesime özgürlük' demek için buradayız. Bu ülkeye, bu ülkenin emekçilerine 10 yılda bir balans ayarı çeken tüm darbecilere hesap sormak için buradayız. Bu vesileyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e sesleniyorum. Tandoğan Meydanı'nın ismini
'Özgürlük ve Demokrasi Meydanı' olarak değiştirin. Darbelerle anılan hiçbir meydan kalmasın bu ülkede."
Yeni anayasanın önemine değinen Gündoğdu, "milleti, insan onurunu, hukukun üstünlüğünü, temel hak ve özgürlükleri esas alan yeni bir anayasa" istediklerini vurguladı.
Suriye'deki olaylara da değinen Gündoğdu, "Katil Esed, sen insanların üzerine tankla, bombayla gittikçe, silah tüccarları kazanıyor; ülken kaybediyor, halkın kaybediyor, sen kaybediyorsun... Kanlı ellerini kardeşlerimizin üzerinden çek" dedi.
-"Güçlü memur, proje ve kaliteli hizmet demektir"-
Güçlü memurun, proje ve kaliteli hizmet anlamına geldiğinin altını çizen Gündoğdu, örgütsüz bir toplumun ise gerçek demokrasiye ulaşamayacağını anlattı.
Gündoğdu, kamu görevlilerinin milli gelirden aldığı payın sürekli düştüğüne işaret ederek, "Son 10 yılda ekonomi yüzde 40'ın üzerinde büyüdü. 2011 yılında büyüme yüzde 8,5 gerçekleşti. Ama maalesef ekonomik büyümeden kamu görevlilerine hiç pay verilmedi. Enflasyona ezdirmeme politikası izlendi. Artık sadece enflasyona ezdirme politikalarını yeterli bulmuyoruz. Ücretlerin enflasyonu ezdiği ekonomik düzen istiyoruz. Gündoğdu, toplu sözleşme tekliflerini de tekrarladı.
ajanslar
Günün Diğer Haberleri