Avrupa’da 28 Şubat Kafası

Hollanda’nın ırkçı tutumuna destek veren AB’nin Adalet Divanı, bu kez işverenlerin çalışanlara başörtüsü yasağı getirebileceğine hükmederek skandal bir karara imza attı.

Gündem - 15-03-2017 08:49

Irkçı partilerin oylarını artırdığı, İslamofobia›nın tırmandığı ve Türk bakanlara ambargo konulduğu bir dönemde Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı 28 Şubat darbe sürecini hatırlatan skandal bir karara imza attı. AB Adalet Divanı, işverenlerin çalışanlara başörtüsü yasağı getirebileceğine hükmetti. Merkezi Lüksemburg›da bulunan AB Adalet Divanı, iş yerlerinde çalışanların «görünür bir biçimde dini, siyasi, felsefi sembolleri taşımaları» hakkında Belçika ve Fransa’dan yapılan iki başvuruyu karara bağladı. Mahkeme, «işverenlerin, çalışanların iş yerlerinde iç kurallar gereği herhangi bir siyasi, felsefi veya dini sembolün görünür kullanımını yasaklamasının doğrudan ayrımcılık teşkil etmediğine» hükmetti. Her iki davada da Belçika ve Fransa’daki temyiz mahkemeleri, Avrupa Adalet Divanının, AB içtihatları doğrultusunda konuyla ilgili mütalaa vermesini istemişti.

AYRIMCILIK DEĞİLMİŞ

AB Adalet Divanı kararında, “iş yerinin iç tüzüğünde, bu tür bir zorunluluk olmamasına rağmen, sadece bir müşteriden gelen şikayet üzerine herhangi bir siyasi, felsefi veya dini sembolün gözle görünür bir şekilde kullanımını yasaklamasının ise ayrımcılık teşkil edebileceği” ifadesi yer aldı. Mahkeme böylelikle iş yerindeki iç tüzükte yer alması halinde başörtüsü kullanımının “ayırımcılık teşkil etmediği”, bu tür bir zorunluluk olmaması halinde ve sadece bir müşterinin şikayeti üzerine işten atılmanın ise “ayırımcılık teşkil edebileceği” yorumunu yaptı.     

BAŞÖRTÜSÜ TAKMIŞLARDI

Belçika’dan yapılan başvuru, 2006 yılında “G4S” isimli şirkette resepsiyon görevlisi olarak çalışan Samira Achbita isimli kadının başörtüsü takmak istemesi ve iş yerinin buna karşı çıkmasıyla ilgili bir dava hakkındaydı. Belçikalı şirket, “siyasi, dini ve felsefi sembollerin gözlü görünür bir şekilde kullanımının yasak olduğunu” belirten çalışma koşullarıyla ilgili iç tüzüğe rağmen, ısrarla başörtüsü giymesini gerekçe göstererek Achbita’nınn işine son vermişti. Fransa’da açılan davadaysa, Micropole şirketi tarafından tasarım mühendisi olarak 2008 yılında işe alınan Asma Bounaouil isimli kadın, iş yerinde başörtüsü taktığı gerekçesiyle yine aynı gerekçelerle işten atılmıştı.     

ZAMANLAMA MANİDAR

Fransa ve Belçika’da başörtüsüyle çalışmalarına izin verilmeyen iki kadının başvurusu üzerine alınan karara göre, başörtülü kadınların bu sebeple işten çıkarılmaları ‘ayrımcılık’ olarak kabul edilmeyecek.Adalet Divanı’nın aldığı skandal kararın, müslüman göçmen ve mülteci nüfusu başlıklarının tartışıldığı, Hollanda parlamento seçimlerinden hemen bir gün önce olması dikkatlerden kaçmadı.

ENAR: AVRUPA İÇİN ENDİŞE VERİCİ BİR KARAR

Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (ENAR) Başkanı Amel Yacef, Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanının başörtüsü kararına ilişkin, “Bu, Müslüman yasağından başka bir şey değildir. Tüm başörtülü Müslüman kadınları etkili biçimde iş yerlerinden uzak tutabilecek endişe verici bir karar.” değerlendirmesinde bulundu. Yacef, AB Adalet Divanının Avrupa’daki Müslüman kadınları “göz göre göre” dikkate almadığını, Müslüman kadınların Avrupa’da zaten ciddi sıkıntılar yaşadıklarını, bu kararla durumlarının daha da zorlaşacağını bildirdi. 

HAÇLI SALDIRISINA DÖNÜŞÜYOR

Avrupa Adalet Divanı’nın skandal başörtüsü kararına ilk tepki Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den geldi. Tüfenkci, “Olay İslam’a karşı Haçlı saldırısına dönüşüyor” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de “Avrupa’nın bu hastalıktan biran önce kurtulmasını tavsiye ediyorum, öneriyorum. Bu yolun sonu yol değil” dedi. Zeybekci, şunları kaydetti: “Tabi bu bir salgın. Bu durum, negatifte, olumsuzda, hukuksuzlukta, saldırganlıkta, terbiyesizlikte bir yarış haline geldi. Bu yolun sonu yol değil. Bu yolların nereye çıktığını, nerelere vardığını ülke olarak hep gördük, yaşadık. Onlara da öneriyoruz. Irkçı, ayrımcılık, İslamofobi gibi salgının sonu onlara çok zarar verecek. Kendi huzurlarını bulamayacaklardır.”  

Star

Günün Diğer Haberleri