Buruk Geçen Bayramlar
Yıllar var ki bayram sevincini doya doya yaşayamıyoruz
Türkiye - 27-09-2015 09:00
Yıllar var ki bayram sevincini doya doya yaşayamıyoruz. Yoksulluğun tavan yaptığı kurtuluş savaşı sonrasında bile bayramlar heyecan verir ve duygular zirvede olurdu. Şimdi ise, İslâm ve Türk dünyasında yaşanan zulümlere müdahale edememe duygusu bayram sevincimizi buruk bir hale getiriyor.
Önceleri Çeçenistan, Afganistan ve Bosna Hersek gibi coğrafyamızdan az da olsa uzak yerlerde yaşanan vahşi kapitalizmin Müslümanlara yaptığı zulümler bizleri derinden yaralar ve yüreklerimizi dağlardı.
Zamanla bu sıkıntılar Irak, Lübnan ve Suriye gibi ülkelerde yani bize daha yakın coğrafyaya kaydırıldı. Milyonlarca Müslümanın insafsızca yargısız ölüme mahkûm edildi. En şanslı olanlar kurtarabildikleri canları, çocukları ve malları ile sefil bir halde ev ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldılar. Halen yokluk ve zaruret içinde adete sefilleri oynuyorlar.
Şimdi bizlerle aynı mekânı paylaşan, yakınınızda oturan ve fiili komşumuz olan Iraklı ve Suriyeli kardeşlerimiz yoksulluk içinde yaşama mücadelesi verirlerken bizler evimizde bayram heyecanını ne kadar yaşayabiliriz?
Öte yandan, şehit haberi verilir endişesi ile haberleri dinlemekten çekinen bir toplum nasıl bayram yapabilir?
Mecburi sürgüne tabi tutulan kardeşlerimiz evlerine geri dönerlerse,
Kardeşlerimiz kendi yurtlarında barış içinde yaşama imkânı bulabilirlerse,
Küçücük çocukların gözyaşları sona erer ve geleceğe umutlu bakarlarsa,
Yurdumuzda kardeşler arasına ekilmek istenen fitne sona ererse,
Müslümanım diyen herkeste kardeşlik şuuru yeniden hâkim olursa,
Yurdumuzda şehit haberleri için endişeli bekleyişimiz biterse,
İşte o zaman milletçe bayramların sevinci yeniden zirve yapacaktır.
Aksi halde düşmanların dost olarak algılandığı,
Dost ile düşmanın biri birinden ayrıştırılmadığı,
Dostların düşman, düşmanların dost olarak kabul gördüğü,
Bu yanlış algılama sonucu dünyada barış ve huzurun alt/üst edildiği bir ortamda bayram sevinci kuru bir tebrikten öteye bir değer ifade etmez.
Cuma hutbelerine bile AB standartlarına göre ayar verildiği bir ortamda bayram sevinci yaşayabiliyorsanız;
BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN. 26. 09. 2015