Çarşamba ve Terme Ovasında Fındık Vurgunu!

Samsun’un fındık ambarı niteliğindeki Çarşamba ve Terme ovalarında üretici, üst üste iki sezondur yaşanan iklimsel afetler ve fiyat dalgalanmaları nedeniyle ağır kayba uğrarken, tepkiler piyasayı belirleyen yerel tüccara yöneldi.

Samsun Haber - 05-11-2026 16:31

Geçtiğimiz sezon yüksek kesimlerdeki don olayının ardından fındığın az bulunacağı beklentisiyle serbest piyasada 350-360 TL bandına çıkan ürününü "500 TL olacak" söylentileri nedeniyle elden çıkarmayan üretici, beklettiği mahsulün çürümesiyle karşı karşıya kaldı.

350 liraya satılmayan ürünün 100-150 TL gibi dip fiyatlara elden çıkarıldığı ovada, bu sezon da hasat dönemindeki aşırı yağışlar nedeniyle kurutulamayan fındık dalında ve harmanında çürüdü.

Taban Fiyat 250 Lira, Serbest Piyasa 130 Lira

Açıklanan 250 TL’lik resmi taban fiyata rağmen üreticinin tüccara 130 ila 180 TL arasında güçlükle fındık satabilmesi, sahada büyük bir kriz tablosu oluşturdu. Ancak üretici cephesinde bu kayıplar hükümet politikalarına değil, piyasada spekülasyon yaptığı savunulan aracı ve tüccar kesimine fatura ediliyor.

Tarımsal krizin kırsal seçmen nezdinde siyasi bir faturaya dönüşmemesinde ise hanelere giren düzenli nakit akışı belirleyici oluyor.

Köy ortamında barınma maliyetinin olmaması ve temel gıdanın bahçeden karşılanması sebebiyle, hane başına giren yaklaşık 23 bin 500 liralık emekli ve yetim maaşları zincir marketlerin sunduğu temel erzak sepetiyle birleşerek köylünün geçimini sürdürmesine yetiyor.

Günün Diğer Haberleri