YETKİSİZ FİRMALAR PARANIZI VE SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!
İş kazalarının önüne geçebilmek için 1 Ocak 2013’te yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 50’den az çalışanı bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli işyerleri için öngördüğü iş güvenliği, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli olarak ifade edilen hemşire görevlendirmeyi öngören maddesi, 1 Ocak 2014 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Kategorilenmemiş - 01-01-1970 03:00
Samsun’da Yetkisiz OSGB’ler Kol Geziyor!
İş Sağlığı ve Güvenliği ile ve maliyetlerle mücadele etmeye çabalayan ve mevcut yasayı anlayıp işine dahil etmeye çalışan firmalar denetimsizlik sebebiyle tehlikeyle karşı karşıya.
Samsun’da Yetkisiz OSGB’ler Kol Geziyor!
İş kazalarının önüne geçebilmek için 1 Ocak 2013’te yürürlüğe giren İş Sağlığı vNot.sehenliği Kanunu, 50’den az çalışanı bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli işyerleri için öngördüğü iş güvenliği, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli olarak ifade edilen hemşire görevlendirmeyi öngören maddesi, 1 Ocak 2014 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Bu tarihten itibaren Samsun iş dünyası yetkisiz Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri’nin tehdidiyle karşı karşıya kaldı..
YETKİSİZ OSGB FİRMALARI KOL GEZİYOR!
İş yerlerinin yetkisiz OSGB hizmeti veren kuruluşlarından aldıkları hizmetin herhangi bir hükmü olmadığı gibi “Bakanlığa başvurduk onay bekliyoruz, imzada” şeklindeki ifadeler de ne firmaları ne de paravan OSGB kuruluşlarını kurtarabiliyor..
Henüz yetki belgesini almamış ve hatta imza aşamasındaki kurumlardan alınan hizmet iş yerlerindeki kaza ve denedim durumlarında sorumluluktan kurtarmıyor.
Türkiye’de kanun kapsamına giren yaklaşık 540 bin işletme var.
İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için ayrı ayrı aylık 5 bin 390 lira, yardımcı sağlık personeli için aylık 2 bin 695 lira para cezası ödeyecek. Buna göre kanunun öngördüğü üç uzman personel istihdam etmeyen bir işverenin aylık ödeyeceği ceza miktarı 13 bin 475 lira olacak. İşyerleri, kanunun öngördüğü zorunlu personeli doğrudan istihdam edebileceği gibi bu hizmeti ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden satın alabiliyor.
Samsun’da iş dünyasının bu konudaki bilgisizliğini kullanmak isteyen paravan OSGB firmaları kapı kapı dolaşarak kendilerini Yetkili OSGB gibi gösterip iş yerleriyle sözleşme imzalayarak hem kendilerini ve hem de sözde hizmet verdikleri kuruluşların sağlıklarını ve paralarını tehlikeye atıyorlar..
İş yerleri, sözleşme imzalayacakları yetkili OSGB kurumlarını Çalışma Bakanlığının
http://isgkatip.csgb.gov.tr/Logout.aspx
takip etmeleri ya da ALO 170 'i arayarak da kontrol etmeleri gerekiyor.
PATATES SATAR GİBİ MÜŞTERİ TOPLUYOR
Samsun’da faaliyet yürüten İLKİM OSGB isimli diğer bir firma ise işi çok daha fazla abartarak dikkatleri üzerine çekmekten çekinmeyerek İnternet sitesinde de sergilediği ambülansı ile Organize Sanayi Bölgesinde adeta patates, biber satar gibi anons yaparak müşteri toplamaya çalışıyor..
Yetkili OSGB olduğunu iddia ederek reklam yapıyor ve Bakanlığın Logosunu kullanıyor.
İşte firma internet sitesi
http://samsunilkimosgb.com/index.php
Atakum OSGB'nin sorumlu müdürü Yusuf Pehlivan tarafından gönderilen açıklamada:' Biz 24.01.2014 tarihinde yetki belgemizi aldık bu tarihten önce herhangi bir OSGB anlaşması da yapmadık ancak ön görüşme ve hazırlıkta bulunduk. Ve geniş bir ekibimiz olması nedeniyle de yetkimizi aldıktan sonra çok sayıda sözleşme imzaladık. Yetki belgemize ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir.' dedi.
Haber hazırlandığı tarihte ekranda yetkisi görünmeyen ve bugün ekrana yetkisi tanımlanması nedeniyle haber içeriğinden Atakum OSGB ile ilgili kısımlar çıkarılmıştır.