Aksa Tufanı İsrail Hükümetini Karıştırdı

İsrail ‘savaş hali’ne geçti. Bölgede çatışmalar farklı noktalarda devam ederken, İsrail hükümeti de kendi içinde kavgaya tutuştu.

Dünya - 09-10-2023 17:59

Aksa Tufanı İsrail Hükümetini Karıştırdı

Öte yandan, Kassam Tugayları İsrail’in çeşitli noktalarına sızma girişimlerini sürdürdü.

Hamas'ın (İslami Direniş Hareketi) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın önceki gün erken saatlerde başlattığı saldırılar sırasında Filistinli gruplar, çok sayıda İsrailli askeri esir alarak abluka altındaki Gazze Şeridi'ne götürdü.

İsrail de gün boyu karşı saldırılarına devam etti. Gazze bölgesindeki sivil yerleşim yerlerini vuran İsrail çok sayıda bina yıkımına sebep oldu. Önceki sabah saatlerinde İsrail'in içine sızan Filistinli silahlı gruplarla İsrail güçleri arasındaki çatışmaların dün farklı noktalarda devam ettiği bildirildi.

 

İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 600'e çıktığını açıkladı. İsrail'in resmi yayın kuruluşu KAN’ın haberine göre, Gazze Şeridi sınırına yakın yerleşim yerlerinden Sderot’taki polis karakolunu ele geçiren Filistinli silahlı gruplar ve Kfar Azza yerleşim biriminde İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İsrail güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

SIZMA DEVAM EDİYOR

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, konuya ilişkin açıklama yaptı. Sderot'un 100 roketle vurulduğunu belirten Ebu Ubeyde, İsrail'e yeni sızma girişimleri olduğunu, sahadaki gruplara takviye yapılmasına ek olarak, sahadaki güçlerin yenileriyle değiştirildiğini ifade etti. Ebu Ubeyde, saldırıların devam edeceğini belirterek, “tüm halka ve ümmete bu mücadeleye katılma” çağrısında bulundu. Kassam Tugayları aynı konuya ilişkin yaptığı kısa açıklamada, “bu gece ve sabah saatlerinde işgal altındaki topraklardaki çok sayıda bölgede yer alan birliklerine güç ve teçhizat takviyesi için sızma operasyonları gerçekleştirildiği, bunlar arasında Refah eksenindeki Sufa, Kibbutz Sufa, Holit, Yated bölgelerinin bulunduğunu” aktardı.

‘AKSA TUFANI’ İSRAİL HÜKÜMETİNİ KARIŞTIRDI

İsrail hükümetinin Gazze'den düzenlenen saldırıları görüştüğü oturumda kabine üyeleri arasında tartışma çıktı. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'da yayımlanan habere göre hükümet, Gazze Şeridi'nden İsrail'e düzenlenen saldırıları ele almak üzere oturum düzenledi.

 

Bilim ve Teknoloji Bakanı Ofir Akunis, saldırıların önceden bilinememesine tepki göstererek “Bugün her vatandaş İsrail istihbaratına ne olduğunu soruyor.” dedi. İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli'nin de buna yanıt olarak “Sessiz olun” çağrısı yaptığı, başka bir bakanın da “Bize sessiz olmamızı söylemeyin!” şeklinde karşılık verdiği kaydedildi. İsrail Çevre Koruma Bakanı Idit Silman ise Sağlık Bakanlığının kendisine ambulansların merkeziyle ilgili bilgi vermediğini söyledi. Bunun üzerine Sağlık Bakanı Moshe Arbel, “Eğer istersen Sağlık Bakanı yardımcısı olabilirsin.” şeklinde “alaycı” bir üslup kullanırken Silman da “Ambulansların nerede olduğunu önemsemiyorum, sadece çalışmadıklarını ifade ediyorum.” diye konuştu. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de oturumundaki konuşmasında, “artık sert olmaları ve Hamas'ın elindeki İsraillileri çok düşünmemeleri” görüşünü dile getirdi.

SAVAŞ HALİ İLAN EDİLDİ

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, diğer istihbarat ve güvenlik üst düzey yetkilileri güvenlik oturumu düzenledi. Oturumun ardından ülkede ‘savaş hali’ ilan edildiği ve büyük askeri eyleme geçilmesinin onaylandığı kaydedildi.

Başbakanlığın açıklamasında ayrıca, ‘Gazze Şeridi'nden düzenlenen kanlı terör saldırısı, İsrail'i savaşa mecbur etti ve savaş 7 Ekim 2023 sabah 06.00'da başladı.’ ifadeleri kullanıldı

İŞGALCİLER TERK EDİYOR

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayan İsraillileri tahliye etmeye başladı. Kanal 12 televizyonunun haberinde, sirenlerin sürekli çalması ve Filistinli gruplarla çatışmaların devam etmesi nedeniyle sınırda yaşayan İsrailli yerleşimcilerin tahliyesine başlandığı belirtildi. Bu yerleşimcilerin, askeri operasyonlar sona erene kadar otellerde veya uzak bölgelerdeki ailelerin yanında misafir edilecekleri bildirildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önceki gece ulusa sesleniş konuşmasında, abluka altındaki Gazze Şeridi sakinlerine “bölgeyi terk etmeleri” çağrısı yaparak, Hamas'a saldırı düzenleyeceklerini bildirmişti. Hamas'ın İsrail'e karşı savaş başlattığını, önceki gün başlayan durumun daha önce görülmediğini, bir daha tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini belirte Netanyahu, “Ordu, Hamas'ın canını acıtmak için tüm gücünü kullanacak.” ifadelerini kullanmıştı.

İSRAİL ÇOCUKLARI HEDEF ALIYOR

Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde Filistinliler ile İsrail askerleri arasında arbede yaşandı. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ramallah, El Halil, Eriha, Kalkilya ve Selfit kentlerinde 5 Filistinlinin, İsrail askerlerinin ateş açması sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi. Hayatını kaybedenlerin arasında 13 yaşındaki Ahmed Abdunnasır er-Rabi'nin de olduğu kaydedildi. Filistin Kızılayı, ekiplerinin Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaralanan 92 kişiye müdahale ettiğini açıkladı. Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, Batı Şeria'da İsrail'in ihlallerine tepki için genel grev ilan edildiğini belirtti. Tepki olarak esnafın kepenk kapattığını ifade eden Ebu Yusuf, Gazze'ye saldırılardan ötürü Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması gerektiğini kaydetti. Doğu Kudüs'te de Filistinli esnafın kepenk kapattığı bildirildi.

ESİR ALINAN İSRAİLLİ SAYISI ÇOK FAZLA

İzzeddin Kassam Tugaylarının Sözcüsü Ebu Ubeyde, El-Aksa Televizyonu'na yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa'yı ve Filistinli esirleri savunmak amacıyla başlatılan “Aksa Tufanı” saldırısının devam ettiğini söyledi. Saldırı sebebiyle İsrail'in derin bir krizle karşı karşıya kaldığını belirten Ebu Ubeyde, onlarca İsraillinin esir alındığını ve “İsrailli esirlerin sayısının Netanyahu'nun düşündüğünden kat kat fazla olduğunu" öne sürdü.

Ebu Ubeyde, İsrailli esirlerin Gazze Şeridi'nin her yerinde olduğunu belirterek, İsrail Gazze halkına ne yapıyorsa aynısının İsrailli esirlere de uygulanacağını ifade etti.

HİZBULLAH DA ROKETLİ SALDIRI DÜZENLEDİ

Hizbullah'ın resmî açıklamasına göre, harekete bağlı Hac İmad Muğniye taburları güdümlü füze ve havan toplarıyla operasyon düzenledi. Saldırıda, Lübnan'a ait ancak İsrail işgali altında olan Kefr Şuba'daki 3 askeri noktaya yönelik saldırıyı üstlendiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca saldırının çok sayıda topçu atışı ve roketle gerçekleştirildiği kaydedildi.

TEL AVİV DE VURULDU

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail yönüne 150'den fazla roket atılırken, Gazze Şeridi çevresindeki kentler ve Tel Aviv'de saldırı sirenleri çaldı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde çok katlı bir binanın vurulması üzerine Tel Aviv yönüne 150 roket atıldığını duyurdu. Fırlatılan roketlerin ardından Gazze Şeridi'nin çevresindeki İsrail kentleri ve yerleşim yerleriyle başkent Tel Aviv'de saldırı sirenleri çaldı. Demir Kubbe savunma sistemine rağmen Tel Aviv’de bir bina çöktü. Holon, Bat Yam ve Givatayim yerleşim yerlerine de roket isabet etti.

Kaynak: Aydınlık

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hamas Ateşkes Teklifini Kabul Etti

Hamas Ateşkes Teklifini Kabul Etti

07-05-2024 - Dünya

İsrail İran'a Karşılık Vermekten Vazgeçti

İsrail İran'a Karşılık Vermekten Vazgeçti

15-04-2024 - Dünya