Hayatın Çan Eğrisi

Köşe Yazıları - 15-10-2020 06:50

Hayatın Çan Eğrisi

Çan eğrisi istatistik ilmine ait bir kavram olarak hayatımıza girmiş olsa da günümüzde özellikle üniversite de başarı sıralaması için kullanılan bir metottur. Temel mantığı tüm verilerin ortalaması ile ortaya çıkan standart sapmaya göre bir grafik oluşturarak bireysel puanların hesaplanmasıdır.

Ortaya çıkan grafik çana benzediği içinde bu isimle anılmaktadır. Çan, yapısı gereği eksenden ikiye bölüğünüzde simetrik bir görüntü ortaya koymaktadır. Yani çanın karşılıklı birbirine paralel uç noktaları aynı değeri verse de birisi pozitif diğeri negatif olduğu için aralarında uçurum vardır.

Yaşadığımız hayatı bu çan ile özdeşleştirdiğimiz zaman ortaya ilginç ve enteresan sonuçlar çıkmaktadır. Mesela yeni dünyaya gelen bir bebek nasıl ki annesine muhtaç ise bunun karşısında yaşlılıkta da yine kişinin başkalarına mutlak anlamda muhtaç olması çan eğrisi için muhteşem bir örnek oluşturmaktadır.

Çanın tam tepe noktası ise insan yaşamı için; güç, kuvvet, kudret, dayanıklılık, mukavemet ve mücadele gücünü için temsil etmektedir. Tam zirvede olmak insanoğluna hep bu şekilde muktedir olacağı hissi ile yalancı bir özgüven vermektedir. Aşağıya doğru inildikçe artık sonun başlangıcı başlamış olacağı için bu süreci durdurmanın veya tersine çevirmenin imkânı yoktur. Bu yüzden hayatın her anını dolu dolu yaşayarak keşkeler konusuna hiç girmemek en doğrusu olacaktır.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Samsunspor İçin Tehlike Çanları Çalmıyor Mu?

Samsunspor İçin Tehlike Çanları Çalmıyor Mu?

30-04-2024 - Köşe Yazıları

Umut Yok Anne

Umut Yok Anne

30-04-2024 - Köşe Yazıları