Nanoteknoloji Gıda

Yunanca “cüce’’ anlamına gelen ve günümüzde hemen hemen her sektörde ve bilimin tüm alanlarında kullanımı yaygınlaşan nanoteknoloji, temelde bir ölçü birimi olarak nanoyapıların ürünlerin geliştirilmesinde kullanılmasını ifade eder.

Teknoloji - 08-09-2020 17:18

Nanoteknoloji Gıda

Daha açık bir tanımlama ile nano, bir insanın saç telinin çapının 100 bin nanometre olarak belirlenmesi ile boyutu kıyaslanabilir.

 

Nanoteknolojinin gıda endüstrisinde kullanımı ise son birkaç yıldır Türkiye’de ve dünyada birçok kişinin ilgi alanına girmiştir. Nano gıda kavramı, gıdaların üretiminden ambalajlanmasına ve işlenmesine dair süreçlerde nanoteknoloji tekniklerin ve uygulamalarını kullanımını ifade etmektedir.

 

Nanoteknoloji kullanılarak geliştirilen gıdalar, nanomakineler tarafından üretildiği veya geliştirildiği anlamını taşımaz. Nano bilim sayesinde gıdaların dokusu, temel yapısı ve kalitesine ilişkin atılımalar ile uygulamalar geliştirmek amacı taşıdığı söylenebilir. Günümüzde gıda üretiminden ziyade ağırlıklı olarak ürünlerin dayanıklılığı artıran ve bozulmasını engelleyecek ambalajların geliştirilmesi nanoteknoloji unsurları kullanılarak yapılmaktadır. Gıda sektöründe nanoteknoloji uygulamalarına yer verilmesi daha güvenli ve kaliteli gıdaların üretimini ve paketleme sistemlerinin geliştirilmesini sağlamaktır.

 

NANOTEKNOLOJİ İLE GIDALARIN İŞLENMESİ VE İŞLEVSELLİĞİNİN ARTIRILMASI

Gıdaların işlenmesi ve fonksiyonel olarak gıda ürünlerinin geliştirilmesinin sağlanması için nanoteknolojinin kullanımına rastlanmaktadır. Gıdaların bu tip uygulamalar ile işlenmesi ve geliştirilmesi kapsamında gıda güvenliği konusunda patojenlerin tespitine ilişkin çalışmaların da yapıldığı görülmektedir. Nanoemilsiyonlar kullanılarak gıdaların hem görünümü iyileştirilebilir hem de nanokapsülleme adı verilen yöntem kullanılarak yağda çözünen besinlerin sindirimi ile aynı zamanda biyoyarlanımını sağlaması mümkündür. Nanoemülsiyonların özellikle biyoyararlılığı ciddi ölçüde artırdığını gösteren kanıtlara sahiptir.

Kaynak: Diriliş Postası - Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
E-Ticaret Ürün Bulma Rehberi - Çevrimiçi Ticarette Başarıya Giden Yol

E-Ticaret Ürün Bulma Rehberi - Çevrimiçi Ticarette Başarıya Giden Yol

16-02-2024 - Teknoloji

Veritabanı Yönetimi Hakkında Bilgi Warpiris

Veritabanı Yönetimi Hakkında Bilgi Warpiris

01-02-2024 - Teknoloji