https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-7685fad53e.png
Ergün DUR

Hocalı'yı Anarken

26-02-2021 09:53

Hocalı katliamının acılarını yüreğimizde her yıl her ay her gün her saat hissederken 8 Kasım'da Karabağ Azerbaycan Türk askerlerinin Cesur savunmaları ve taarruzlari ile esaretten kurtuldu.
Dilerseniz bu noktaya nasıl gelindiğini kısaca hatırlayalım.
 
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Bölgesi’ndeki Hocalı Kasabası’nda Ermeni kuvvetleri 83 çocuk, 106 kadın ve 70’den fazla yaşlı dâhil 613 Azeri mazlumu katletti. Birçok cesedi yaktılar, birçoğunun gözlerini oydular. Zulmen öldürülen o mazlumlara yüce Yaradan’dan rahmet diliyorum. Birliğimizi bozup güçsüz düştüğümüzde düşmanlarımızın göz kırpmadan bize yapacağı budur.
 
Tarihimizi hatırlayıp yüksek değerlerimiz etrafında birbirimize kenetleneceğimiz zamandayız. Dedik ya bundan 28 yıl önce Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda Ermeni kuvvetleri yüzlerce Türkü katletti. Ö. Aymalı güzel özetliyor durumu… 336.Sovyet Mekanize Alayı’nın da desteği ile Hocalı Kasabası’na giren Ermeniler kadın çocuk erkek ayrımı yapmadan işkenceye varan yöntemlerle eşine az rastlanır bir katliam gerçekleştirdiler.
 
1980’li yılların ikinci yarısından itibaren SSCB’nin dağılma sürecine girmesi Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerilimli bir süreci başlattı. Ermenistan Sosyalist Cumhuriyeti Azerbaycan’a ait olan Karabağ bölgesinin dağlık kısmında Ermeni nüfusunun fazla olduğunu belirterek bölgenin kendisine ait olması gerektiğini iddia edecekti.
 
1989 yılında yapılan nüfus sayımına göre Dağlık Karabağ bölgesinin nüfusunun yüzde 75’i Ermenilerden, yüzde 25’i Azerilerden oluşmaktaydı. Ancak bölgede Ermeni nüfusunun fazla olmasının sebebi Sovyetler Birliği’nin yıllar süren politikalarıydı. Bölge uluslararası örgütlerin de kabul ettiği gibi tarihi ve hukuki olarak Azerbaycan’a ait topraklardı.
 
DAĞLIK KARABAĞ MECLİSİ’NİN ALDIĞI KARAR
Bölgedeki gerilim 1988 yılında Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermenilerin Azerbaycan’dan ayrılarak Ermenistan’a katılmak istemeleri ile arttı. Dağlık Karabağ Meclisi karar alarak Ermenistan’a bağlandığını ilan etti. Bu gelişme üzerine Azerbaycan, Dağlık Karabağ bölgesinin özerk statüsünü kaldırdığını ve kendine bağladığı yönünde bir karar aldı.
 
Karabağ özerk yönetiminin buna cevabı ise bağımsızlık referandumu oldu. Bölgede yaşayan Azerilerin katılmadığı referandumdan çıkan bağımsızlık kararının ardından 6 Ocak 1992’de Dağlık Karabağ Cumhuriyeti resmen ilan edildi.
 
Azarbeycan kararlı direnişi ve taarruzuyla, Türkiye ile ayrılmaz bütünlüğünü tüm dünyaya göstererek işgal altındaki Karabağ ı tekrar aldı. 8 Kasım tarihini de Kurtuluş günü ilan etti. Bu vesile ile Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum.
Neler Söylendi?