Çekişmeli Boşanma Davasında Boşanma Sebepleri

Güncel - 17-06-2022 18:23

Çekişmeli boşanma davası, Türk Medeni Kanunu’nda sınırlı olarak düzenleme altına alınan boşanma sebeplerinden en az birine dayanılarak açılır. Evlilik kurumunun sona ermesi için, ileri sürülen boşanma sebebinin ispat edilmesi gerekir. Bu itibarla, çekişmeli boşanma davasının dayandırıldığı boşanma sebebinin ispat araçları ve tanıklar kullanılarak ispatlanması, sürecin titizlikle takip edilerek kısa zamanda neticelenmesi için yetkin ve deneyimli bir aile hukuku avukatından yardım alınması, en doğru yaklaşım olacaktır.

TMK ile hüküm altına alınan boşanma sebepler; genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olmak üzere iki başlıkta incelenir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması, eşlerin anlaşması ve ortak hayatın yeniden kurulamaması genel boşanma sebepleri olarak kabul edilirken; özel boşanma sebepleri şu şekildedir:

Zina, Akıl hastalığı, Terk, Hayata kast veya pek kötü ya da onur kırıcı davranış, Küçük düşürücü suç işleme ya da haysiyetsiz hayat sürme.

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır sorusu; sıralanan boşanma sebeplerinden en az birine dayanan ve usulüne göre hazırlanmış boşanma dilekçesinin, görev – yetki sahibi mahkemeye verilmesiyle birlikte açılır, şeklinde yanıtlanabilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Yargılama Süreci

Çekişmeli boşanma davası, hazırlanan dava dilekçesinin yetki sahibi ile mahkemesine verilmesi ile birlikte açılır. Dava dilekçesinin tebliğini takip eden iki hafta içinde davalı, cevap dilekçesi verme hakkını haizdir. Davacı, davalının verdiği cevap dilekçesinin kendisine ulaşmasını takip eden iki haftalık süre zarfında karşı cevap dilekçesi hazırlayabilir. Aynı şekilde, davacının cevap dilekçesi kendisine ulaşan davalı, iki hafta için cevap dilekçesi düzenleyebilir. Bu süreç, dilekçeler teatisi olarak adlandırılır.

Dilekçeler teatisi sürecinde taraflar, düzenledikleri dilekçelerde somut olay ve olguların hangi ispat araçları kullanılarak ispat edeceğini belirtir. Tanık beyanına başvurulacaksa, tanıklara ilişkin ad, soy ad ve iletişim bilgileri de ibraz edilir. Bu sürecin ardından taraflar ilk duruşmaya davet edilir. Tek duruşma olarak tezahür edecek bu ön inceleme duruşması sonrasında gerçekleştirilecek duruşmalar ile delillerin değerlendirilmesi ve tanıkların dinlenmesi sürecine geçilir.

İfade edilen sürecin tamamlanmasının ardından sözlü duruşma yapmak suretiyle tarafların son kez dinlenmesi ve konu dava hakkında karar verilmesi sürecine geçilir. Somut olayın koşulları, mahkemenin iş yükü ve davanın avukat gözetiminde yürütülüp yürütülmediği gibi faktörlere göre değişmekle birlikte, genellikle bir ila üç yıl arasında sonuçlanan çekişmeli boşanma davası sürecinde aile hukuku avukatından yardım almak, davanın daha kısa sürede olumlu yönde sonuçlanması adına isabetli olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Çekişmeli boşanma davalarına bakmakla görevli tayin edilen mahkeme, aile mahkemeleridir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise, asliye hukuk mahkemesi görevli mahkemedir. Söz konusu davada yetki sahibi mahkeme;

Eşlerin son 6 ay beraber yaşadıkları yer mahkemesi, Davacının yerleşim yeri mahkemesi, Davalının yerleşim yeri mahkemedir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için İstanbul boşanma avukatıyla iletişime geçebilirsiniz.

Günün Diğer Haberleri