TARIM ARAZİLERİNİN MİRAS YOLUYLA BÖLÜNMESİ SONA ERDİ

Artık tarım arazileri miras yoluyla bölünmeyecek.

Güncel - 31-05-2014 13:14

TARIM ARAZİLERİNİN MİRAS YOLUYLA BÖLÜNMESİ SONA ERDİ
İlimizde 21 500 hektar alanda Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projeleri kapsamında çalışmalarımız sürmektedir. Ancak Arazi Toplulaştırma Projeleri, proje sonrasında tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engelleyememektedir. Miras yoluyla bölünen tarım arazileri bir ailenin geçimini sağlayamayacak küçüklüğe eriştiğinde ise iç göç, sahipsiz ve boş kalan tarım alanları ile tarımsal üretimde azalma kaçınılmaz oluyor. Oysaki artan nüfusun gıda talebini karşılayabilmek için tarımsal üretimi artırmak hedefimiz olmalıdır.
 
Tarım arazilerinin toplulaştırılmasını sağlamayı, tarımsal üretimi ve kalkınmayı artırmayı amaçlayan 6537 sayılı kanun TBMM'den geçerek, 15 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
BÖLÜNEMEZ EŞYA NİTELİĞİ KAZANMIŞ OLACAK
 
Kanuna göre; asgari tarımsal arazi büyüklüğü, bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri gözetilerek Bakanlık tarafından belirlenecek. Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olacak.

Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemeyecek.
Bakanlık asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre artırabilecek. Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemeyecek, hisselendirilemeyecek.
Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artırılamayacak. Ancak, tarım dışı kullanım izni verilen alanlar veya çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak ihtiyaçları olan bitkilerin yetiştiği alanlarda arazi özellikleri nedeniyle belirlenen asgari tarımsal arazi büyüklüğünden daha küçük parsellerin oluşması gerekli olduğu takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabilecek.


TARIMSAL ARAZİLER BELİRLENEN YETER GELİRLİ TARIMSAL ARAZİ BÜYÜKLÜKLERİNİN ALTINDA İFRAZ EDİLEMEYECEK, BÖLÜNEMEYECEK

Tarımsal araziler belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemeyecek, bölünemeyecek. Tarımsal arazilerin bu niteliği şerh konulmak üzere Bakanlık tarafından ilgili Tapu Müdürlüğüne bildirilecek.

Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve Bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilecek.

Yeter gelirli tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe sahip olmayan kısımları Bakanlığın izni ile satılabilecek.
Samsun İlinin İlçeler Bazında Yeter Gelirli Tarımsal Arazi Büyüklükleri
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Vycall Makam Çağrı Butonu Sistemleri ile Kurumsal İletişimde Yeni Dönem

Vycall Makam Çağrı Butonu Sistemleri ile Kurumsal İletişimde Yeni Dönem

17-05-2026 - Güncel

Diplomasiye de Savaşa Da Hazırız

Diplomasiye de Savaşa Da Hazırız

16-05-2026 - Güncel

  • eşya depolama
  • ahsap mobilya Turkey Hair Transplant Packages ts3 satın al Anlaşmalı Boşanma Davası FUE iptv bayilik Eşya depolama iptv bayilik