https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-0be210949a.png
Ravza ZEYBEK

Allah İle Barış

03-10-2020 08:37

   En güzel sözlerin sahibinin adıyla…Allah’ın adıyla…

   Corona virüs hayatımıza girdiğinden beri öyle hızlı ve olağanüstü olaylara şahitlik ediyoruz ki kimine göre ibret, kimine ayrılık, kimine göre zorluk vb. gibi  değişimler yaşıyoruz. Zor ve bir o kadar da neler olup bittiğine dair pek de bir fikrimizin olmadığı, inanmakta zorlandığımız komplo teorileriyle beynimizin yandığı  bu günler, kimilerine göre belâ kimine göre musibet oldu.

  Hep yakın olan ölümü sadece hastalıkla gelecek zannettik. Yakın kayıplarına bağlı olarak manevi çöküşler yaşadık ve biz kimseye yeteri desteği istesek de veremedik. Sadece görünene bakıp, batınına inemediğimiz her olay bizim üzerimize bir belâ ve musibet olarak çöktü. ‘Her nefis ölümü tadıcıdır’ ayetine inandık ama sadece salgında ölümden korktuk. Hayatın hakikatini anlayamadık. Allah’a darılıp küsen ve  şeytanın vesvesesine uyup küskünlerle doldu heryer. Allah’a daha çok yaklaşmamız lâzım gelirken bizi aldatan ‘şeylere’ kandık.

  Yanlış yazmadım efendim Allah’a darılan ve küsenlerden bahsediyorum. Belki bu yazıyı okuyan ‘Senden’bahsediyorum. Olur mu hocam ? Allah’a küsmek olur mu?’ demeyin. Bakın etrafınıza Yüce Allah’a küsen insan yığınlarıyla dolu etraf! En ufak bir istediği olmayınca, en sevdiğini toprağa koymuş, maddi sıkıntıların faturasını Allah’a kesip, dünyayı ebedi zannedip  isyan bayrağını açanlar… Daha söyleyelim mi?

   Çok sevdiğim düşüncelerine önem verdiğim Pervinablam ‘Ben Allah’ı Esma’ül-Hüsna ile tanıdım’ demişti.Allah’ı tanımasak dünyada mutluluk denilen duyguyu asla bilmeyeceğiz.Onun içindir  Kur’anı Kerim’in  nazil olan ilk ayeti kerimesi ‘Oku’ Mushaftaki ilk sure ‘Fatiha (açmak-açan)’anlamındadır. Okumadan İdrak perdelerini açamayız. Esmanın kuşattığı kâinatı okumazsak kâmil manada Allah’ı tanıyamacağız. Sonra ne mi olacak; kalbinde, aklında, yaşamında bulamadığın Allah’a küsecek ve  fasit bir dairede değerlendirdiğimiz olaylara yine kısır bir düşünce ekseniyle tabir edip hakikati ve hikmeti okuyamayacağız.

  Toplumun %48’i  günlük olarak antiteprasan haplarına bağımlı yaşıyor.Niçin? Yaşadığının, yarının ne olacağının ve kendisini nasıl bir son beklediğiyle ilgilenmiyor bile. Var olmayı nefes almak olarak gördüğü müddetçe yok olacağının hiç de umurunda olmayan bir yaşamı yaşamaya alışmış durumda.Bu alışkanlığı yaşam zannedip çeşitli bağımlılıklarla ruhunun feryadını duymak dahi  istemiyor.

  Küçükken ‘İnsanlar uykudadır, ölünce uyanırlar’ diye bir söz duymuştum.İçime nasıl işlediyse hiç unutmadım ama uzun süre anlamını da kavrayamadım. Belki gerçek mânâda daha da anlayamadım ama ölümün sırrına eren herkes bu hakâti çözüyor gibi . Kimbilir bu gözle görülmeyen virüs bize öğretir mi? ’Ölmeden uyanmalı insan’ Peki  nasıl olacak? Allah ile olacak ‘Hay’olan Allah ile O’nu tanıyarak…

  Geçen haftaki yazımda Anadolu’nun özü Tasvvuftur demiştik, evet ölü ruhları dirilten, hakikatle yüzleştiren bir eğitimdir Tasavvuf. Avrupa ve Amerika’da  üniversitelerde Tasavvuf bölümleri açılmış özel kürsüler oluşturulmuş.Özellikle Mevlana Celâleddin Rumî, Şeyhi Ekber İbn-i Arabi gibi büyük mutasvvufların hayatları ve eserleri incelenmiş onlar üerine tezler hazırlanmış.Batının ölmüş cesedine İsa(a.s.) peygamberin ölüleri dirilten mucizesi gibi Kur’an ahalâkı ve Hz. Muhammed’in risaleti ölmüş ruhları dirilttiğine şahitlik ettikleri içindir.

  Neden Tasavvuf bu kadar ilgi odağı olmuş ve olmakta.Çünkü insan sadece nefes alan yiyen içen, bir yaşam anlayışından ziyade hayata bir anlam katma ve değer verme değerli hissetme üzerine  hareket etmek istemektedir. Bir alimin Allah’ın esmasını tüm kâinatta ve tüm yaratılmışta okumasıdır.  Bir gayesi olan bu hayatı Allah için ve Allah ile yaşamaktır Tasavvuf.

  Özellikle yabancı mutasvvuflara örenek olarak  İngiltere’de  birTarikat şeyhi olan Abdul Kadir es-Sûfi (Ian Dallas), Prof. Dr. Robert Frager’ın yaşam hikayeleri ve Tasavvufla tanışmalarını örnek verebiliriz. İnsanın şah damarından daha yakın olan Allah’ı tanıma, bilme ve tanıtma yoludur diyebiliriz kısaca. Elbette çok daha güzel uzun uzadıya tanımları ve tarihsel açıklamaları da vardır.Biz kısaca diyoruz ki günümüz buhranına dermandır, ölü ruhlara hayat nefesidir ve  bir cesetten farksız olan insanı Âdem eden ruhdur, aşktır… Vesselam

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Amerikan Rüyası Bitti Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi