https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-0be210949a.png
Ravza ZEYBEK

Ramazanı Özümüze Alalım

22-05-2020 14:08

  En güzel sözlerin sahibinin adıyla…Allah’ın adıyla…
  Mübarek Ramazan ayının manevi huzur atmosferiyle bir nebze olsun rahatladık, kalbimiz ruhumuz adeta bu mübarek ay sebebiyle yenilenmiş gibi oldu. İnşallah Allah Rasûlünün müjdesine mazhar olmakta nasipte vardır. Bir Hızır gibi geldi Ramazan ayı, karanlığın içinde batmakta olan tüm insanlığa Rahmet esintisini estirdi. Tüm endişelerimize, evhamlarımıza bu vesile ile ara vermiş olduk. Birçok kişiden ‘Bu Ramazan çok güzel geçti’ sözlerini duydum Elhamdülilah!  Rabbim bizleri tekrarına kavuştursun… Ramazanın  manevi ikliminden feyizlenen ve istifade edenlerden eylesin.(âmin)
  Yüce Rabbimizin Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayında  yeryüzüne inmesiyle mübarek  sözüne muhatap ettiği bu ayın içinde Kadir gecesi var ki bu gece ile insanlığı vahiyle tanıştırmıştır. On iki aydan biri olan Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim’in nüzulüyle şeref haysiyet kazanmış, nazil olduğu gece Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır övgüsüne mazhar olmuştur. Nazil olduğu zamanda insanlık karanlığın en zifirisini yaşıyorlardı şimdiki insanlık farklı mıydı? Zulmün en ağırı vardı , şimdiki zulümden  daha az  yanı var mıydı? Gözle görülmeyen bir virüs insana acziyetini yeniden göstermiş oldu. Ve  insanlık  ilahi bir müdahale  ile bir nebze durduruldu… Ramazan ayı geldi ve Rahmeti yeniden hisseder olduk..
  Nazil olduğu geceyi ihya eden Kur’an, kim bilir insanı nasıl bir sultan eder. Ülkemizde Ramazan ayı coşkuyla kutlanır adeta bir şenlik havasında geçerdi. Bulaşıcı hastalık ile alınan tedbirlerden dolayı sosyal hayatımızı en aza indirgediğimizden, Ramazan ayını da aynı düzeyde kısıtlayarak ihya ettik. Allah bilir ama en samimi Ramazanı yaşadık aslında. Kendi içimizde daha mütevazi, karantinadan bunalanlar için selametle geçen öze dönük bir Ramazan ayı…
  Bu gün Kadir gecesini ihya edeceğimiz Ramazan ayını Bayramla birlikte tamamlayacağız. Ramazan ayında kazandığımız sevapları, geçmiş zamanlarda işlenen ufak tefek günahlardan dolayı yaptığımız tövbeleri,  ahlaki zafiyetlerimizi, gıybet, haset, yalan vb. tüm kötü huyları Ramazan da terk etmişsek bir daha hayatımıza almamalıyız. Ramazan bir eğitim ayıdır. Manevi bir eğitimin kalıcı olabilmesi ve alışkanlık kazanabilmek için bir ay yeterli bir zaman dilimidir. Bunu istemek gerek. Ramazan ayını sadece yemeden içmeden kendimizi tutmak olarak anlıyorsak eksik anlamışız. Birçoğumuz genel olarak bu saydığımız ahlaki davranışlara uysa da  Ramazan ayı bitince din de bitiyor ahlak bitiyor böyle  bir anlayışta var maalesef.
  Rabbimizin manevi eğitim sofrasından nimetlenmek için beden sofrasını sınırlamak gerekirse, manevi ahlak sofrasından nasiplenmek  için tövbe etmek ve Allah’ın razı olacağı insan olmak için gayret sarf etmek gerek . ‘Nefesini bilen Rabbini bilir’ sırrıyla hareket etmek gerekirse;  başkalarının dertlerini, eksikliğini, kusurlarını araştırmak için harcadığımız çabayı kendimize, kendi nefsimize harcamış olsak elbette daha hayırlı bir iş yapmış olacağız.
  Ramazan ayı on iki aydan biri, manevi kazanımları çok olan bire on, bire yüz, bire binler olan Rabbimizin mağfiretinin çok olduğu zaman dilimi. Allah  Rasulü efendimizin ‘Başı Rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden azat dediği Ramazanın iklimini yılın on bir ayına da yaymak nasip olsun inşallah. Haşa cahiliye döneminde insanların, Allah inanışlarında nasıl bir bozuk anlayış var ise, bazılarımızda sadece Ramazan ayında içki içilmez, Ramazan ayında zina edilmez, Küfür edilmez ama  diğer zamanlar serbest gibi bir anlayış var. Ramazan ayı bitti mi Müslümanca olmayan bir yaşam şekline giren insanlarımız var. Ramazan İçinde nazil olan Kura’n-ı Kerim bir hayat kitabıdır. Sadece Ramazan ayında değil tüm hayatımızı Ramazanmış gibi yaşamalıyız.
  Tüm ömrünü Ramazan ikliminde yaşayanların elbette ki Ahiretleri de bayram olur.  Bu vesile ile gelecek bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum, tüm İslam âlemine ve insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Amerikan Rüyası Bitti Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi