https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-0be210949a.png
Ravza ZEYBEK

Köksüzlük Öksüzlük Mü!

20-11-2023 16:14

İnsan yaşı ilerledikçe kendini bilmek adına tarihine daha bir meraklı oluyor. Kendi varlığına anlam katması adına geçmişine bağlanma ihtiyacı hissediyor. Modern dünyanın  hız ve haz odaklı insanı kuşatması onu manevi olarak tam bir boşlukta bırakıyor ve bu boşluğu doldurmak adına anlamsız ve faydasız günü birlik tutkulara sığınıyor  insan. Bunun adı bana göre tam da öksüzlük  aslında köksüzlük!

Tire Milli Eğitim Müdürümüze yeni görev yerine hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk.

Müdürümüz Sayın Aydın Yüzbaşıoğlu’nun  kendisinin de manevi olarak beslendiğine şahit olduğumuz Tirenin tarihini ve tarihi mekanlarını bize anlatmasının muazzam tarifini inanın anlatamayız. Allah böyle liyakat sahibi görev bilincini vatan sevgisiyle yoğurmuş devlet adamlarımızın sayılarını arttırsın.

Ziyaretimizde en çok etkilendiğim Necip Paşa Kütüphanesiydi.  Klasik Osmanlı mimari üslubunda inşa edilmiş olan Necip Paşa Kütüphanesi, Necip Paşa tarafından bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş. Bu küçük tarihi kütüphanede 2412’den fazla Osmanlıca yazma eser bulunmaktadır. Kütüphane içinde yedi koleksiyon muhafaza edilmektedir. Necip Paşa’nın vakfettiği eserler ‘’Necip Paşa Koleksiyonu’’ adıyla saklanmakta ayrıca Kuşadası İlyas Bey Camii’nden getirtilen eserler ‘’Kuşadası Koleksiyonu’’ olarak bu kütüphane yer almaktadır.  Diğer koleksiyonlarda ‘’Karakadı Koleksiyonu, İsmail Adanalı Koleksiyonu, Kayseri Vakıf Koleksiyonu’’ olarak Necip Paşa Kütüphanesinde yer almaktadır.

Tabi bu eserleri anlayarak okuyabilmek varken,  sadece seyredebilmenin  üzüntüsünü  ve bir o kadarda içten içe utanmayı anlatamam. Kendi ecdadınızın aslında Türkçe olan dilini bilmemek ve  bilgi birikiminden faydalanamamak, onların yazdığı kitapları okuyamamak  ne kadar üzücü. Kendi varlığınız yani köklerinizle bir bağ kurabilmeniz bu kitapları okuyabilmek ve anlayabilmekte. Geçmişine sahip çıkamayan ve geçmişinden dersler çıkaramayanlar geleceğine asla  yön veremezler.

Belki de bu gezinin bana kazandıracağı en değerli kazanım en kısa zamanda daha iyi bir şekilde Osmanlıca ve dahi Farsça dillerini öğrenmeye geçmek olacak inşallah. Sahip olduklarımızı daha bir anlamlı ve geleceğe yönelik adımlarımızı daha sağlam atmak istiyorsak elimizde tuttuğumuz ve bizlere miras kalan bu  köklerimize daha bir  sıkı sıkı tutmak ve tutunmaktan  geçiyor.

Necip Paşa’ nın vakfiyesi hala ayakta ve onu anlayıp takdir edecek insanları kendisine çağıyor. Sadece görmek bu kadar güzelse kim bilir bu eserleri anlayabilmek ne kadar güzeldir?

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Amerikan Rüyası Bitti Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi