https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-40e467240f.png
Ahmet Fatih AKKAŞ

Corona Virüsü Ve Türkiye

29-01-2020 09:38

Yazım 4 bölümden oluşmaktadır ilgilendiğiniz bölümü okumanız açısından kolaylık sağlamasını istedim,

  1. Nerede, nasıl ortaya çıktı?
  2. Virüsten nasıl korunabiliriz?
  3. Türkiye’nin aldığı önlemler yeterli mi?
  4. Komplo teorisi, öngörüler
  5. Yapılması gerekenler neler?

 

  1. Nerede, nasıl ortaya çıktı?

 

Vuhan veya Wuhan kentinden ortaya çıkmıştır.

Çin’in Hubei eyaletinin yönetim merkezi ve en büyük şehridir.  Şehir Yangtze ve Han nehirlerinin kavşağında yer almakta.

Yangtze nehri; Nil ve Amazon’dan sonra ki üçüncü en büyük nehirdir, Doğu Çin Denizine akar ve dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir.

Han nehri: Yangtze Nehrinin bir kolu olan nehir, Qin dağlarından başlayarak Vuhan – Wuhan kentinde Yangtze nehrine katılır.

2018 verilerine 11,08 milyon nüfuslu bir şehir.

Kent bulunduğu coğrafi konumu nedeniyle deniz ürünleriyle meşhur olmakla beraber fare, koala, pangolin, yılan, sürüngen, örümcek, akrep, yarasa, civciv ve aklımıza gelmeyen onlarca hayvandan beslenmekteler.  Tabii kendilerine göre bu şeyleri mutfak diye adlandırıyorlar. Bazı yerliler bunları çiğ şekilde tüketmekte.

Yılan ve yarasadan bulaştığı düşünülmekte

Bu ihtimaller çerçevesinde yukarıda yazdığımız hayvanları yiyen kişi/kişilerin virüsü alarak öksürük, hapşırma ve el sıkma vb. davranışlarla bulaştırdığı düşünülüyor.

Yılanın yetiştiği suda iddialara göre füze kalıntısı bulunduğu söylenmekte bundan dolayı laboratuvardan çıkma bir virüs olup biyolojik silah olarak kullanıldığı söyleniyor.

Buna yakın diğer bir ihtimal ise suda zamanla çözülebilen madde içerisinde virüs vardı ve suda çözünmesi sonucu virüs yayıldı, kalıntılarda buna da bağlanıyor

Hayvanlardan insana, insanlardan da insanlara geçtiği belirtilmekte.

 

 

  1. Virüsten nasıl korunabiliriz?

 

Virüs bulaştığı andan itibaren kurtulma şansının ne kadar olduğuna dair bilgi yok, çünkü aşısı yok, tedavisi yok, alınabilecek önlemleri var.

Korunma yöntemleri başlıca şöyle;

Sık el yıkamak,

Kapalı alanları havalandırmak,

Beden temizliğini aksatmamak,

Maske kullanımı,

Düğme ve kapı kollarına direk temasta bulunmadan kullanmak.

Hasta kişilerle yakın temasta bulunmamak,

Hayvanlarla doğrudan temas etmemek,

Hayvansal gıdaları dikkatle temizleyip iyice pişirmek,

Ten teması yapmamak,

Alınması gereken önlemler için bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bende kendimce birkaç husus daha eklemek istiyorum;

Geviş getiren helal kılınmış hayvanları yememiz,

Fast-Food ve hazır gıdalar tüketmemek yararımıza olacaktır.

Hastalığın tek ve en büyük kalkanı sağlam bir bünye bu bilgi dikkate alarak hareket etmeniz hepimizin yararına olacaktır.

 

 

  1. Türkiye’nin aldığı önlemler yeterli mi?

 

Hayır Türkiye’nin almış olduğu önlemler yeterli değil. Hatta aldığı önlemlere önlem diyemeyiz.

 

Havalimanına termal kamera koymak çözüm değil.

 

Diyelim ki kamera ateşi yüksek olan bir kişiyi tespit ettiğinde o kişi testler sonucunda hasta olduğu çıktığında geri gönderilse ne fayda? Bu kişi hiç mi öksürmedi, hiç mi hapşırmadı, hiç mi temas ettiği yerler olmadı?

Oldu, o uçağın içerisinde ki bütün herkes potansiyel hasta ve taşıyıcı sınıfında, o uçak direk geri gönderilmeli yolcular uçaktan dahi inmesine müsaade edilmemeli.

 

Üstelik kontrolün çıkış noktasında olması kendi içerisinde tezat teşkil etmektedir.

 

Birde 28 Ocak 2020’de Sağlık Bakanın: “Buna rağmen Dünya’nın daha yaygın başlatmadığı termal kamera ve güvenlik tedbirleri ve rehber uygulaması dahil olmak üzere geçen hafta çarşamba akşamından itibaren başlattık kaldı ki Dünya Sağlık Örgütü bu anlamda önermediği halde biz erken tedbirlerimizi başlattık.” Demesi bile durumun ciddiyetinin farkına varılmadığının göstergesidir.

 

Görünen ve bilinen haberlere göre önlemler yeterli değildir.

 

 

  1. Komplo teorisi, öngörüler

 

Ben bu virüsün doğal olarak kendiliğinden değişime uğrayıp evrimleştiğini düşünmüyorum.

 

Laboratuvar ortamında hazırlandığını bulunduğu konumunda özellikle tercih edildiğini, virüs için ihtimaller düşünülürken ve aşı bulunması sürecinin uzun sürmesini sağlamak maksadıyla iyi bir tercih olacaktır, yapanların yararına olmuştur.

 

Bunu çıkaranlarda panzehrinin bulunduğunu yeterli salgın oluştuğunda satışa sunacaklarını düşünüyorum.

 

Bu virüsün amacı kalabalık nüfusu istenilen düzeye indirmek için yapılan çalışmalardan bir tanesi olduğu, Çin de ortaya çıkmasının sebebi de ekonomik gücün Çin’e kayması da tehlike arz ettiği için bunun önüne geçmek para ve güç kaybetmesini sağlamak. Çin için istenilen rakamlara ve risk seviyesine geldiğinde diğer Asya ülkeleriyle beraber zaten diğer ülkelere de bu virüs musallat olarak devletleri sekteye uğratarak, mevcut durumda hem para kazanıp hem güç kazanacaklardır.

 

Bu tür virüs kendiliğinden veya taraflarca meydana geldiğinde ne gibi sonuçların ortaya çıkaracağını mali ve salgınının bir simülasyonu olduğuna dair teorilerim mevut.

 

Hastalık hızla yaygınlaşacak Çin tedaviye değil artık öldürme sürecine başlayacak.

 

Bizleri değişik görüntüler karşılayacak Türkiye’de bu şekilde devam ederse salgının çok büyük boyutlara geleceğine, dünya nüfusunun çeyreğinin öleceğine, bu salgınla Dünya nüfusunun çeyreğinin bizzat temas halinde olacağını belirli bir seviyeden sonra hastalık dizginlenip devamlı gelir sağlanan hastalık olarak sürecek.

 

 

  1. Yapılması gerekenler

 

Türkiye’ye gelecek herhangi bir turistik yapılacak seferler iptal edilmelidir. Ülkeye ticari maksatla girecek olan Çin menşeili ürünler gerekli tahlillerden sonra alınmalı.

Yurt dışından ülkemize giriş için bulunan mevcut havalimanı sayısı yarıya indirilmeli kontroller daha rahat sağlanabilmeli.

Yurt dışından gelecek her bireyin çantası eşya incelenmeli taşıdıkları her ilaç raporu ile kullanıldığı teyit edilmeli ateş düşürücü tarzında olan ilaçları bulunanlar tahliller sonrasında ülkeye alınmalı.

Ülkede genel bir tahlil kampanyası başlatılarak ülkede salgının kontrolü için bir sıfır önde başlamamızı sağlayabilir.

Çin’de yaşayan Türkiye vatandaşları içinde konsoloslukların incelemesi sonrasında duruma karar verilmelidir.

 

Dünya genelinde durum kötüleşmeye başladıkça artık Türkiye’ye gelebilmek için tahlil yaptırmış, Konsolosluk tarafından online olarak teyit edilmiş olduğunda bilet satın alabileceklerini, ülkeye uçak indiğinde Türk hekimleri tarafından kontroller sağlandıktan sonra topraklarımızda özgürce gezmeye dolaşmaya başlayabilirler.

Ülkemizde maske kullanımının şu dönem için arttırılması gerekmektedir.

 

www.enuygun.com ‘dan Vuham – Wuhan kentinden İstanbul’a 28 Ocak 2020 için 13 tane sefer listelemektedir.

 

Bu durum çerçevesinde gerekli önlemlerin alınmasını rica ederim birilerin ihmali yüzünden gerek corona olsun gerek başka bir şey olsun bu toplumun hastalıkla cebelleşmesi layığı değildir.

Neler Söylendi?