https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-6154e67411.png
Saadettin BAYÇELEBİ

İnce Hastalık

07-01-2017 08:16

Eminim çoğunuz hatırlamıştır. Yeşilçam filmlerinin şu meşhur ölümcül hastalığını. Hani kader mahkumu kadın ya da adam filmin sonunda ağzından kan gele gele ölürdü ya… İşte o hastalık. Namı diğer verem. Tıp dilinde tüberküloz.

1-7 Ocak dünya tüberküloz haftasıdır. Her ne kadar artık gelişen tıp ilmi sayesinde ölümlere neden olmasa da ( tedavi olunmaz ise hala ölümcül olabilir) dünya ve ülkemizde hala varlığını devam ettiren bir hastalık tüberküloz. Sizlere hakkında biraz bilgi verelim:

Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir bakterinin, bir mikro canlının hava da uçuşurken soluk alıp verme sırasında vücudumuza girmesi sonucu gelişir. Bakteri vücuda girdikten sonra her kişide hastalık oluşturmaz. Belki on kişiden birinde hastalık meydana getirir. Bu kişi ise ya çok uzun süre ve sürekli olarak bu mikroba maruz kalmıştır veya bağışıklık sistemi çeşitli sebeplerden dolayı zayıflamıştır. Şimdilerde kayıtlı olan ve tedavi gören tüberküloz hastalarının sayısı bellidir. Bu kişiler tedavi almaya başladıkları için toplumsal bulaştırıcılık için bir risk oluşturmazlar. Hatta tedavi aldıkları ilk bir iki gün içinde bu bulaştırıcılık ortadan kalkar ki zaten hastaneye yatırılarak tedavi görürler. Asıl tehlike tüberküloz olduğunu bilmeyen veya bilse dahi tedavi olmayan kesimden gelir. Bu kişiler ev ahalisi başta olmak üzere girip çıktıkları bütün ortamlarda ki insanlar için büyük risk oluştururlar. Bunu da hiçbir zaman bilemeyeceğimiz için… Ne yapalım o zaman?

          Öncelikle kendimize bakalım. Aşağıda sayılan belirtiler bizde veya yakınımızda varsa hemen bir doktor kontrolünden geçelim:

  • İki haftadan uzun süren öksürük,

  • Balgam çıkarma,

  • Ateş,

  • Gece terlemeleri,

  • Göğüs ağrıları,

  • İştahsızlık,

  • Zayıflama,

  • Halsizlik, yorgunluk.

          Bunlar yoksa ki umarım yoktur; yukarıda bağışıklık sistemi bozuk kişilerde hastalık oluşturur demiştik ya, işte o zaman bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten başka bir yol yok. Bağışıklık sistemi hangi durumlarda güçsüz düşer?

  • Diyabet

  • AIDS gibi kronik enfeksiyonlar

  • Obezite

  • Stres

  • Doğumsal bir kısım hastalıklar

  • Kronik hastalıklar

  • Uzun süreli ilaç kullanımları

  • Uygunsuz antibiyotik kullanımı ( bu durum tüberkülozun tedavisini de olumsuz etkileyip ölümlere neden olabilir)

  • Yetersiz, dengesiz, doğal olmayan beslenme alışkanlıkları

  • Ev ve yaşam koşullarının uygunsuzluğu ( Özellikle güneş görmeyen evler daha risklidir)

Görüldüğü üzere pek çok hastalıkta olduğu gibi tüberkülozda da sağlıklı beslenme ve yaşam alışkanlıklarının önemi büyüktür. Bunun yanı sıra günlük hayatımızda hijyen kurallarına uymak, kalabalık, karanlık, havasız yerlerde fazla vakit geçirmemek, ortalığa öksürüp aksırmamak, el hijyenine önem vermek, yabancı insanlarla yakın temastan mümkün olduğunca kaçınmak inşallah korunmamıza vesile olacaktır. Gerisi takdir-i ilahi.

Sağlıklı bir gelecek için sağlıklı kalın.

Saadettin BAYÇELEBİ

 

 

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?