Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 27-10-2013 10:51   Güncelleme : 27-10-2013 10:51

ADAYLIK YARIŞINDA PÜF NOKTALAR

Bayram sabahının köründe çalan cep telefonundaki ses elektronik kayıt ortamında alınmış bir belediye başkan aday adayına aitti. Zamanlama çok yanlıştı. Aranan numara şahsi tanışıklığın olmadığı özel bir cep telefonuydu. Arayan ise nihayetinde elektronik bir ses kaydıydı.

ADAYLIK YARIŞINDA PÜF NOKTALAR
EY ADAY ADAYI KARDEŞLERİM!

 
 

 
Geleneksel toplumun olduğu kadar dijital çağın da görgü kuralları olmalı. Bir insanı cep telefonundan aramanın zemini ve zamanı var. Buna dikkat edilmezse amaçlanan pozitif iletişim asla gerçekleşmez. Diğer taraftan mekanik bir ses kaydıyla bayram kutlamanın da bir değeri yok. Hele siyaset gibi bire bir iletişimin her şeyden önemli olduğu bir alanda. Bu tarz kampanyalar telekomünikasyon şirketlerine para kazandırır ancak oy kazandırmaz.
 
ADAYLIK YARIŞINDA PÜF NOKTALAR
 
2001'den itibaren bir partinin kuruluşunda ve akabinde de aday tespit komisyonlarında aktif çalışmış, 3 genel 2 yerel seçim geçirmiş tecrübeli bir komisyon üyesi ve bir iletişimci olarak bazı gözlemlerimi paylaşmak isterim.
 
-Aday adaylarının şu an bulundukları aşama öncelikle kendilerini partilerine aday ilan ettirme aşamasıdır. Kilit hedef kitlenizi doğru belirleyin.
 
-Siyasetin ara mekanizmasında birçok etkili unsur vardır. Teşkilat kademeleri kadın ve gençlik kolları, vekiller, genel başkan yardımcıları ve genel başkan, kanaat önderleri vs. Bu mekanizmalardan sadece birisi ile irtibata geçip kendinizi garantide görmeyin. Siyasette her liste son anda değişebilir.
 
O son an hep aklınızda olsun.
 
-Gösterişçi giyinmeyin. Marka, parlak ya da gösterişli aksesuarlar takmayın. Güzel giyinmek ile gösterişçi giyinmek arasındaki ayırım önemlidir. İnsanlar size şık giysilerinizden dolayı değil, hizmet kapasitenize ikna olduklarında oy verecekler.
 
-Tanıtımınızı yaparken asla dijital kayıtlar kullanmayın. İnternetten kopya mesaj içerikleri özgünlüğünüz ve üretim kapasiteniz hakkında negatif ipuçları verir. Klişe mesajlar beceriksizlik işaretidir. Hele de mesajlarda ağır dini edebiyat yaparak oy istemeyin. 'Riya' kavramını herkes çok iyi bilir.
 
-Siyaset birebir iletişim ile kalıcıdır. Gerisi gereksiz para tuzağıdır.
 
Samimi-içten diyalog kapılarını açacak girişimlerde bulunun. Aday adaylığı gücünüzden ziyade bilgi, birikim, beceri ve samimiyetinizin sınandığı yerlerdir.
 
-Bu dönemde hakkınızda uydurulan dedikodular, iftiralar çok olacaktır. Zira birçok kişi ile aynı koltuğa talipsiniz. Koltuk kavgası ne yazık ki dünyanın hiçbir yerinde 'etik' çerçevede gerçekleşemiyor. Sinirlerinizi sağlama alacak bir hazırlığı mutlaka yapın.
 
-Aşırı dindar görünüm insanda sahtelik duygusu uyandırıyor. Unutmayın ki arkanızdan sizin hakikatinizi söyleyecek birileri mutlaka çıkar. Hakikatiniz ne ise öyle olun.
 
-Şahsi oynamayın, ekip kurun, takım oyununu önemseyin. Ben-merkezci, kendine hayran bir profil çizmeyin. Yüzünüze 'harikasınız' diyenlerin arkanızdan en iyi niyetli halleri ile 'kafamızı şişirdi, ne çok kendini anlattı' diyeceğinden emin olun.
 
-Kendinizi tanıtırken çok söze hacet yok. Hiçbir siyasi ortam çok lafı kaldırmaz. Çok söz dinlenmez. Az, kısa ve öz, hedefe odaklı cümleleriniz olmalı. Nihayetinde 'karı-kocalığa' değil siyasete adaysınız... Kendinizi gaz-toz bulutundan başlayarak anlatmanıza gerek yok. Hiçbiri hatırda kalmaz.
 
YEREL SEÇİMLERDE KADIN TEMSİLİ SORUNU
 
Parlamento'da Cumhuriyet tarihinin en yüksek kadın siyasetçi oranı 2011 seçimlerinde 78 kadın milletvekili ile yakalandı. Bu sonuçta siyasette güven unsurunun güçlenmesinin ve hükümetin kadınları teşvik eden politikalarının payı büyük. Ancak aynı başarı belediye seçimlerinde yakalanamadı. Türkiye'de yerel yönetimlerde kadınların temsil oranı yüzde 0.9, 3225 belediye içerisinde 2 il belediye başkanı, 15 ilçe belediye başkanı kadın. 31.790 belediye meclis üyesinin yüzde 4,2'si, 3 bin 379 il genel meclisi üyesinin yüzde 3,25'i kadın. Yüz yıllık Kürt sorununun bile çözülme aşamasında olduğu bir dönemde yerelde kadın temsili sorununun da çözüleceğine inanıyorum. Ayrıca bu konu sadece iktidar partisinin değil tüm partilerin meselesi olmalı. Çağdaşlık gereği...
 
ÇARDAK'TAN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI BİR KADIN
 
Lapseki'nin bir beldesi olan Çardak, Osmanlı'nın Anadolu'dan Avrupa'ya ilk geçiş noktası olmuş. Çanakkale Savaşında bu bölgede seyyar hastane yapılmış. Sonra da bu mevkii şehitlik haline gelmiş. Tarihi geçmişinin yanı sıra şifalı kum adası ile bilinen Çardak yaz aylarında turizm açısından önemli bir potansiyel taşıyor. Geçen yaz gördüğüm bu şirin beldenin belediye başkan adayları arasında aile köklerinin izinden bölgeye yerleşen arkadaşım Nursel Irmak da var. 5 çocuk annesi olan Nursel Irmak, beldesinin ve köyünün sorunları ile her zaman yakından ilgili birisi oldu. 'Kadınlar yapamaz' denilen birçok kalıp yargıyı rahatlıkla kırabilecek kapasite ve beceriye sahip. Başörtüsü engelinin kalkması ile birlikte Nursel Irmak'ın bu tarihi beldenin sorunlarının çözümüne yeni ve etkili kapılar açabileceğine inanıyorum. Kim bilir Osmanlı'nın Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş kapısı olan bu belde bir kadın yönetimi ile gelişmiş bir ilçeye dönüşebilir. Neden olmasın?

http://yenisafak.com.tr/yazarlar/AyseBohurler/ey-aday-adayi-kardeslerim/40238
Ayşe BÖHÜRLER - YENİŞAFAK
adminadmin