Konfederasyon, Samsun’da da dünya genelinde şiddete uğrayan kadınlar, çocuklar ve tüm canlılara yönelik şiddeti kınayarak, toplumsal eşitlik ve adalet için mücadele çağrısında bulundu.
"Şiddetin Her Türlüsüne Karşıyız"
HAK-İŞ, kadına yönelik şiddetin fiziksel, psikolojik, ekonomik ve dijital olmak üzere pek çok türü bulunduğunu ve özellikle kadınların bu şiddetin en yaygın mağdurları olduğunu vurguladı.
HAK İŞ’e bağlı Hizmet İş Samsun Şube Başkanı Ziya Uzun, Türkiye’de son beş yılda 1.585 kadının öldürüldüğünü, yalnızca 2024’te 357 kadının şiddet kurbanı olduğunu hatırlatan açıklamada, şiddetin toplumsal bir sorun olduğu ifade etti.
Filistin ve Dünya Genelindeki Zulme Tepki
Uzun, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, Filistinli kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet ve soykırım kınadı.
Gazze’de son bir yılda 18 bin çocuğun ve 12 bin kadının öldürüldüğü belirten Uzun, uluslararası toplumun bu konuda sessiz kalması eleştirdi.
HAK-İŞ, İsrail’in işlediği savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını talep etti.
Talepler ve Çözüm Önerileri
HAK-İŞ, kadına yönelik şiddetle mücadelede aşağıdaki adımların atılmasını talep etti:
Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması.
ILO C190 sözleşmesinin onaylanması ve toplu iş sözleşmelerine uyarlanması.
Şiddete sıfır tolerans politikasının hayata geçirilmesi.
Kadın ve aile dostu işyerlerinin teşvik edilmesi.
Kadınları sendikal güvence altına almak ve cinsiyet eşitsizliğini azaltmak için önlemler alınması.
Şiddet mağduru çalışanlara özel haklar tanınması.
Dayanışma ve Mücadele Çağrısı
HAK-İŞ, kadın ve erkek emekçiler arasındaki dayanışmanın toplumsal sorunların çözümünde kilit öneme sahip olduğunu vurguladı. Tüm kadınları, “Emekçilerin Güvenli Limanı” HAK-İŞ çatısı altında birleşmeye ve eşitsizliklere karşı mücadele etmeye davet etti.
"Şiddetsiz Bir Dünya İçin Mücadeleye Devam Edeceğiz"
HAK-İŞ, Filistin başta olmak üzere dünya genelinde zulüm gören kadınlara ve çocuklara yapılan şiddete karşı mücadelesini sürdüreceğini belirterek şu mesajla deklarasyonunu sonlandırdı:
"Yaşasın HAK-İŞ, yaşasın kadın erkek dayanışması, yaşasın birlik ve mücadelemiz!"