Her gazetecinin ve yazarın görevi görüş beyan ettiği alanda yeterli ve gerekli arka plan bilgisine sahip olmaktır. Bu bir çeşit kalem namusudur.
Şimdi bu konuda iki gazeteci üzerinden televizyonların bu konudaki yayın anlayışlarını ve gazetecilerin bu konudaki tutumlarını anlatacağım. Bu gazeteciler Ahmet Hakan ve Zafer Şahin’dir.
31 mart 2024 Mahalli idareler seçim sonuçları ilan edildikten sonra CNN Türk’te yapılan değerlendirme açık oturumunu seyrettim. Açık oturumda Ahmet Hakan ve Zafer Şahin’de gazeteci olarak bulunmaktaydılar. Yaptıkları değerlendirmede başta emekliler olmak üzere beş madde çıkardılar. Bunlar oradaki katılımcılara göre seçim sonuçlarını belirleyen beş madde idi. Ama bu değerlendirme ve sonuçlara tesir eden maddeler arasında ”eğitim” maddesi bulunmuyordu. Program sonrası Ahmet Hakan’a telefon edip ”neden seçim sonuçlarına tesir eden maddeler arasında ”eğitim” bulunmuyor?” dedim. ”Nasıl yani? ” dedi. Sözüm ve sualim belli ki Ahmet Hakan’ı şaşırtmıştı. Adeta ‘’nereden çıktı bu, eğitimde neyin nesi’’ diyecek bir ses tonu hissettim. Ona göre oldukça alan dışıydı eğitim.
Bende başladım anlatmaya.
‘’Ortaöğretimde 25 milyon öğrenci 1 milyon 3 yüz bin öğretmen var” ‘’Peki eğitimden hiç memnun olan var mı? dedim ”Yok” dedi. 207 üniversite 2 yüz bin öğretim üyesi 8 buçuk milyon öğrenci üniversitelerde bulunuyor’’ dedim. ”Üniversitelerden memnuniyet düzeyi” dedim ona da ”yok” dedi.
‘’Bu gerçekleri dikkate almadan bir kamuoyu yönlendirmesi yaparsanız bu gerçeği yansıtır mı” dedim ”yansıtmaz” dedi. Ve ilave etti ”hocam bundan sonra bu durumu dikkate alalım” dedi.
Vedalaşıp telefonları kapadık.
Sonrasında Zafer Şahin’i aradım. ”Neden programda sonuca tesir eden faktörler arasında eğitimi dikkate almıyorsunuz?’’ dedim. ”Ne alakası var hocam” dedi.
Yukarıdaki gerekçeleri açıklayınca da sustu. ‘’Hocam alakadar yazılarınızdan bana atabilir misiniz” dedi. Ben de bu konuya dair yazılarımdan bir kaç tanesini telefon görüşmesinden sonra kendisine ilettim.
Bu konuda bu gazetecilerin bilmesi gereken /belki de bildikleri/ bir gerçeği ben açıklayayım. 18-25 yaş arası seçmen aralığında oy dağılımı diğer bütün partiler % 93, Ak Parti sadece % 7. Yanlış okumadınız % 7. Bugün eğitim sistemimizde değerlerden çok rakamlar, ek göstergeler, okullaşma oranları, maaş katsayıları konuşulur oldu. Halbuki eğitim sisteminin asıl görevi milli kimliğe sahip maneviyatı güçlendirilmiş nesiller yetiştirmek, kültürel köklerimize hakimiyeti artmış Türkçe öğretmektir. Küresel tüketim düzeninin Türkçemizi istilası olanca hızıyla sürmekte. Kelimeler dünyamızla birlikte arızî bir zihin ve hasarlı bir düşünce yapısı ortalığı kaplamakta.
Bu ülkenin diğer partilerden olan vatansever evlatları şimdilik sevinebilirler bu duruma. Onlara da fazla sevinmeyin diyorum. Çünkü alttan öyle bir seçmen kitlesi yetişiyor ki 10-15 sene içinde bütün partileri biçip geçecek. Eğitim Fakülteleri başta olmak üzere ortaöğretim ve üniversitelerin yaptığı seküler insan imalatının üzerine abanan küresel sistem gençlerimizi öyle derin bir dönüşüme tabi tutuyor ki, 10-15 yıl sonra çıkacak dip dalga gençlik, herkesi şaşkınlığa düşürecek! Tefekkür hazinelerimiz gittikçe sığlaştırılmakta.
Bu konuyu burada bırakıp tekrar baştaki konumuza dönelim. Gazetecinin gerçek görevi ülkenin gerçeklerini hakikatler ışığında ortaya koymaktır. Eksik ve yanlış bilgi yanlış doktor tedavisi gibidir. Kamuoyunu yanlış bilgilendirip, yanlış yönlendirmek en ağır insanlık ihlalidir.
Bizde bu gazetecilerin bu bilgiler ışığında gerçeklerin ortaya çıkarılması için eğitim meselesini Türkiye’deki gerçek yeri üzerinden bir değerlendirmeye tabi tutmalarını bekliyoruz. Türkiye’nin yakın güvenlik meselesi eğitim meselesidir. Ahmet Hakan ve Zafer Şahin’i ülkenin hakikatlerinin tecellisi yönündeki gerçek gazetecilik görevleri üzerinden takibe devam edeceğiz.
Selam ve sağlıcakla kalın.
Kaynak: Memiş OKUYUCU - maarifinsesi.com