Sağlık
Giriş Tarihi : 12-08-2024 16:30   Güncelleme : 12-08-2024 16:33

Bebeğiniz İçin Doğru Beslenme Seçenekleri ve Öneriler

Bebeğiniz İçin Doğru Beslenme Seçenekleri ve Öneriler

 

Bebeklerin sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olması, gelişimleri ve büyümeleri açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenme, bebeklerde diş ve kemik gelişiminden beyin sağlığına, görmeden bağışıklık sistemine dek birçok alanda etkilidir. Ayrıca bebeklerin gelecekteki yeme alışkanlıklarının büyük bir kısmını, hayatlarının ilk yıllarında edindikleri beslenme düzeni oluşturur.

 

Ayrıca yeni doğanların bir yaşına kadarki süreçte olması gereken miktarda kilo alması gerekir. Tüketilen karbonhidrat ve proteinler, enerji seviyelerinin dengelenmesini ve kas gelişimini destekler. Fakat ebeveynlerin aklında bebeklerin nasıl beslenmesi gerektiğine dair çeşitli sorular olabilir. İçeriğimizde bebek beslenme düzenini ve seçeneklerini inceleyeceğiz.

Bebeğiniz İçin Güvenli ve Sağlıklı Beslenme Pratikleri

Beslenme vaktinin en güvenli şekilde geçebilmesi için ebeveynlere belirli görevler düşer. Çünkü bebeklerin beslenmesi, yetişkin bireylerinkine kıyasla daha karmaşık olabilir. Beslenmede güvenlik pratikleri hijyen ile başlar. Yemek saatinden önce kullanılacak emzik, biberon, kaşık ve diğer tüm araç gereçlerin temizlenmiş olması gerekir. Ayrıca beslemeden önce ebeveynler mutlaka ellerini yıkamalıdır.

Ek gıdaya geçmiş bebeklerde aynı mama birden fazla kez ısıtılarak verilmemelidir. Dolapta saklanılacak mamaların ağzı iyice kapatılmalı ve dışarıdan hava girişi tamamen engellenmelidir. Hazırlandıktan sonra yarım saatten fazla dışarıda bırakılmış mamalar kullanılmadan atılmalıdır. Emzirme döneminde ise her emzirme seansı sonrasında bebeklerin gazı konforlu bir pozisyonda çıkarılmalıdır.

Aylara Göre Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Hayatlarının ilk yılları, çocukların en hızlı gelişim gösterdiği dönemdir. Hızla gelişen bebeklerin beslenme ihtiyaçları da bu doğrultuda değişir. Bebeklerin beslenme ihtiyaçları aylara göre sınıflandırılır. Örneğin 4 aya kadar olan bebeklere anne sütü verilmesi çok önemlidir.

Bu dönemde gerektiğinde yeni doğan bebek maması da kullanılabilir. Yeni doğan bebeklerin genellikle 2-3 saatte bir beslenmesi gerekir. Fakat bu süre bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Bu sebeple ebeveynler bebeklerinin beslenmelerini gözlemlemeli ve ihtiyaçlarını anlamalıdır. Bu doğrultuda doktor tavsiyeleri ile birlikte uygun bir bebek beslenmesi sistemi oluşturulabilir.

4-6 ay arasında anne sütü ve mamaya devam edilmelidir. Bunlara ek olarak yavaş yavaş katı gıdalara geçişe başlanabilir. Katı gıdaların bebeklere günde 1 veya 2 kez verilmesi önerilir. 6-8 ay arasında ise bebeklere günde 2-3 kez katı gıda verilebilir.

Çeşitli meyve ve sebzeler püre haline getirilerek ya da hafif parçacıklı olacak şekilde tüketilebilir. 8-12 ay arasında ise hala anne sütüne devam edilebilir. Ayrıca bu dönemde bebekler kendi kendilerine beslenebilmeye başlar. Bebeklerin kendi başlarına yemek yemesine izin vermek el kaslarının ve koordinasyon becerilerinin düzgün şekilde gelişmesi için oldukça önemlidir.

Bebeklerde Su Tüketimi

Bebeklerin beslenme düzeninde su tüketimi oldukça önemli bir konudur. 0-6 ay arası bebeklerin su ihtiyacı anne sütünden veya mamadan yeterince karşılanabilir. Bu sebeple bu dönemde bebeklere su verilmesi önerilmez. Su tüketimi 6 aya kadar olan bebeklerinde yenen yemeklerin besin değerinin düşmesine sebep olabilir. 6-12 ay arasında katı gıdaya geçişin başlamasıyla birlikte az miktarda su tüketimine de başlanabilir.

Su tüketimine ne zaman başlamanız ve başladığınızda bebeğinize ne kadar su vermeniz gerektiği kesinlikle doktorunuza danışmanız gereken bir konudur. Bebeklere yaklaşık 60-120 mililitre arası su verilmesi önerilse de bu miktar değişebilir. 1 yaşını geçmiş bebeklerde su ihtiyacının da arttığı görülür. Öğün ve ara öğün şeklinde beslenmeye başlayan bebeklerin diyeti, uygun miktar su tüketimi ile desteklenmelidir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bebeklerin ana beslenmesini 6 aya kadar anne sütü oluşturur. 6 aydan sonra yavaş yavaş ek gıdalar bebeklerin beslenme düzenine dahil edilmelidir. Hangi ek gıdaların tercih edilmesi gerektiği bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Alerji durumları da göz önünde bulundurularak bebeklere ek gıdaya geçiş sürecinde havuç, patates, muz ve diğer çeşitli besinler verilebilir.

Ek gıdaya geçişin ilk zamanlarında sebzeler haşlanarak püre haline getirilebilir. Bu dönemde sebzelerin püre haline getirilmeden direkt olarak verilmesi önerilmez. Fındık, fıstık ve üzüm gibi boğulma tehlikesi oluşturabilecek besinler bebeklere verilmemelidir. Ayrıca 1 yaşından önce bebeklerin diyetine bal veya inek sütü dahil edilmemelidir. Ebeveynler bebeklerinin farklı yemeklere verdiği kusma ve ishal gibi tepkileri gözlemlemeli ve gerektiğine doktorlarına danışmalıdır.

Bebek Maması Çeşitleri

Bebek mamaları kategorisi incelendiğinde oldukça çeşitli alternatifler içerdiği görülecektir. Birçok seçenek arasında ebeveynlerin hangi bebek mamasını tercih etmeleri gerektiğini bilmemeleri oldukça doğaldır. Fakat Civilim sayesinde bebek maması alışverişi hiç olmadığı kadar kolay. Civilim web sitesini inceleyerek ek gıda, devam sütü, kavanoz mamalar, bebek devam sütleri ve organik bebek besinleri arasından kolayca seçim yapabilirsiniz.

Ürünlerin içeriklerini inceleyebilir, hangi seçeneklerin bebeğiniz için uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Yulaflı muhallebiden bebek tarhanasına, tahıl pürelerinden peynirli ek gıdalara dek oldukça geniş olan ürün yelpazemize göz atabilirsiniz. Bebeğinizin yaş aralığını seçerek onun için en uygun bebek maması seçeneklerine bir tık ile erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca organik-organik değil seçeneğini işaretleyerek beslenme kriterlerinizi karşılan bebek mamalarını görebilirsiniz.

Bebeğiniz İçin Birbirinden Çeşitli Mama Çeşitlerine Civilim Aracılığıyla Ulaşabilirsiniz

Her ebeveyn bebeklerinin beslenme ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak ister. Bu süreçte hem uygun fiyatlı hem de kaliteli bebek maması ürünleri diğerleri arasında ön plana çıkar. Bebeğinizin beslenmesini sağlıklı ve bütçe dostu ürünler ile sağlamak istiyorsanız Civilim.com web sitesinde yer alan seçenekler arasından tercihinizi yapabilirsiniz. Fiyat aralığı, ek besin türü ve yaş aralığı seçimlerinizi düzenleyerek kriterlerinize uygun bebek mamalarına ulaşabilirsiniz.

Beğendiğiniz ürünleri sepetinize ekleyebilir ve kolayca satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz web sitemizde yer alan ürünlere bakabilir ve bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını kolayca giderebilirsiniz. Ayrıca Civilim, annelerin ihtiyaçlarını da unutmuyor. Hamile iç giyim ürünlerinden emzirme araç gereçlerine dek annelerin satın almak isteyebileceği birçok ürün Civilim'de!

 

adminadmin