Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 22-02-2021 06:59   Güncelleme : 22-02-2021 06:59

Devletin Dini İslâm Olabilecek mi!

Devletin Dini İslâm Olabilecek mi!

1921 tarihli Teşkilât-ı Esasîye Kanunu’nda 1928’de yapılan değişiklikle Anayasa’nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti’nin dini İslâm’dır” hükmü çıkartıldı.

Anayasa tartışmaları Başkan Erdoğan’ın gong vuruşuyla başlamışken acaba yeni anayasaya bu hükmü tekrar koymak mümkün olabilecek midir?

Yoksa Başkan Erdoğan’ı 15 Temmuz’da olduğu gibi ölümüne destekleyen Müslümanlar, 1982 Anayasasında 39 yıl içinde yapılan 19 değişiklikte akla gelmeyen ezeli ve ebedi haklarını geri alabilmek için bir yüz sene daha beklemek zorunda mı bırakılacaktır?

Yeni anayasada, Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi arasındaki uyumsuzluğun giderilmesinden başka; eski sistemdeki bazı uygulamaların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyumu, Cumhurbaşkanının TBMM'ye yasa teklifi hazırlayıp sunabilmesi, Meclis’in denetim yetkisinin arttırılması, dışarıdan atanan bakanların Meclis komisyonlarına katılabilmeleri, Anayasa Mahkemesi, yüksek yargı ve yargının bağımsızlığının güvence altına alınması ve yabancıların yerleşim meselesi gibi değişiklikler yapılacak.

Görünen o ki ‘millet iradesi ile yapılmış ilk anayasa olacak’ iddiasıyla gündeme getirilen Yeni Anayasa’ya milletin dini yine giremeyecek.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN