Ekonomi
Giriş Tarihi : 26-04-2014 12:43   Güncelleme : 26-04-2014 12:43

FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ KARŞILANMALIYDI!

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA, yaptığı basın açıklamasında TCMB’nın faiz indirmeme kararını değerlendirdi.

FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ KARŞILANMALIYDI!
Açıklama şu şekilde:

“TCMB, yaptığı toplantıda faiz indirmeme kararı aldı. Aslında toplumda faizlerin indirilmesi ile ilgili olarak bir beklenti oluşmuştu. Bu beklenti, piyasa yapıcıların beklentisi değil, toplumun geniş kesimlerinin beklentisi. Ayrıca tahmin değil, beklenti idi.  Zira Türkiye’de faiz göstergeleri, salt ekonomik bir gereklilikle değişmiyor. Maalesef başka etkiler bu değişimlerde son derece ciddi rol oynayabiliyor ve sonuçları belirleyebiliyor.
 
 Milletin zihninde, seçimleri etkilemek amacıyla yapılan organizasyonların faiz hadlerinde etkili olduğu görüşü hakimdir. Seçimlerin istikrar getirmiş olmasının hem desteklenmesi ve hem de kaale alınması gerekirdi. Yani faizlerin indirilmesi gerekirdi. Eğer PPK böyle davranmış olsaydı, işadamına da tüketiciye de, gelişen siyasi istikrar açısından daha büyük moral verecek ve yatırımları desteklemiş olacaktı. Şimdi insanlar bu beklentilerini bir ay daha ertelemiş oldular.
 
Aslında önümüzde var olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yaz sezonu, birçok sektör açısından kritik bir dönemi ifade ediyor. Bu keşfi TCMB’nın yapması iyi olurdu.
 
FED parasal daralma stratejisi etkisini oluşturdu ve görülebilen bir ekonomik belirliliğe yerleşti. AB merkez bankalarının muhayyel genişleme kararı gerçekleşmeyecek gibi. Bu bağlamda ülkemizin yeniden yatırıma yönelmesini doğru bir karar olarak görüyoruz. Bu açıdan faiz indirimi gerekliydi.
 
 Enflasyon beklentilerinin yıl ortasından itibaren düşme beklentisi ve halen dolar fiyatlamalarındaki hareketlilik faizi indirmemeyi sağlamış gibi gözüküyor. Bir de Türkiye’de siyasetin taleplerinin ekonomi dışı kabul edilmek gibi bir popularitesi oluştu. Bu da içinden çıkılması gereken bir handikaptır. Adeta siyasete, ya da siyasi iradeye karşı tutum takınarak özerklik hüviyetinin korunması ispatı yapılıyor. Ancak bu tutumun da bir kısım ekonomik geçeklikleri örtme tehlikesi göz ardı edilmemelidir.” 
adminadmin