Akkuş’un gece yaptığı başvurusu güç içerisinde, CİMER tarafından Samsun Valiliği’ne, Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne ve DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’ne sev edildi.
İşte İbrahim Akkuş o başvurusu;
İlçemiz Kuşkayası Mahallemizdeki vatandaşlarımızın derdini yerinde dinleyerek ve kanunen yasal hakları ellerinden alınarak, sadece vatandaşlarımızın da değil, derede can taşıyan ama cansız kalan hayvanlarımızın da sözcüsü olarak Kamu adına İSTEK ve TALEPTE bulunmaktayım.
19 Mayıs İlçemize bağlı Kuşkayası mahallemizi derinden yaralayan ve yıllarca mağdur edilen vatandaşlarımız için bir konu hakkında sizleri rahatsız edeceğim.
19 Mayıs İlçemizin eski adıyla Engiz çayı üzerinde DSİ tarafından planlanmadan önce, civar köylere içme suyu temini amacıyla yapılmış olan Kuşkayası mahallemizde regülatör ve isale hattı bulunmaktadır.
Bu hat 19 Mayıs Dağköy projesi hayata geçirildiğinde Samsun Büyükşehir Belediyesince işletme dışında bırakılması gereken bir tesistir.
Bilindiği üzere 19 Mayıs barajı işletmeye alınmış ve halen su tutmaktadır.
Bu nedenle Kuşkayası regülatörü su çevirme yapısının artık terk edilerek işletme dışında tutulması ve içme suyunu Esentepe arıtma tesisine ve barajın dip savağından alınarak iletilmesi gerekmektedir.
Önceki yıllarda mansapta yer alan birçok kişi Engiz çayının sularından istifade ederek sulama ve tarım faaliyetlerinde bulunmakta idi.
Ancak son dönemde suyun büyük bölümünün Esentepe arıtma tesisine çevrilmesi sonucunda, Engiz çayı yatağında çok az miktarda su kalmaktadır. Daha doğru hiç bulunmamaktadır.
Yağışın olmadığı durumlarda ise çocuklar derede oyun oynamakla meşgul olmaktadır.
Bu nedenle DSİ tarafından önerildiği şekilde Kuşkayası regülatörü ve çevirme yapısının işlevini tamamlayarak devre dışı bırakılması, hem regülatörün mansabında bulunan canlılar hem de tarımla ilgilenen vatandaşlar için hayati önemde olduğu kadar çevre kirliliğinin önlenmesi açısından da önem arz etmektedir.
Bir de, Esentepe arıtma tesisinin tam manası ile arıtma tesisi olmadığını, gelen suyun asbest borular ile Esentepe arıtmaya geldiği, buradan çıkan suyun arıtılmadığı, sağlıklı olmadığı ve Esentepe arıtmadan su verilen mahallelere artık 19 Mayıs Barajı arıtma tesisinden verilmesi gerektiği konularını da belirtmek gerekir.
Borularda sürekli patlama ve arızalar meydana gelmesi de hem tehlike arz etmekte hem de ömrünü tamamen tüketmektedir.
2 Konu ile alakalı ekteki resimleri siz dalında uzman yetkililere sunuyorum.
Bu nedenle DSİ tarafından geliştirilen projeksiyona uygun olarak suyun Esentepe arıtma tesisine çevrilmeyip, doğrudan baraja gelmesinin sağlanması, şayet suyun Esentepe arıtma tesisine çevrilmesinde bir zaruret var ise konunun muhatapları tarafından gerekçeleri ile izah edilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.
Ek bilgi almak istediğim bir konuda, arıtma faal olmadan ve olduktan sonra DSİ ile Saski'nin her hangi bir sözleşmesi var mıdır?
Şayet, varsane zaman bitecek ya da bitti mi öğrenmek istiyorum?
Not: İvedi bir şekilde cevaplanmasını Kamu adına talep ederim. DüşünenADAM