Dünya
Giriş Tarihi : 12-07-2014 10:09   Güncelleme : 12-07-2014 10:09

SOYKIRIMIN 19. YILDÖNÜMÜNDE TOPRAĞA VERİLDİLER

Avrupa’nın en acı insanlık trajedisinin yaşandığı Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 175 kurbanın cenazesi, soykırımın 19. yıldönümünde toprağa verildi.

SOYKIRIMIN 19. YILDÖNÜMÜNDE TOPRAĞA VERİLDİLER
Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari Anıt Mezarlığı’nda yine gözyaşı vardı. Yüzlerce kurban yakını, en sevdiklerini 1995 yılından bu yana devam etmekte olan acılarla toprağa verdi. Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 175 kurbanın cenazesi, Potoçari Anıt Mezarlığı’nda kılınan namazın ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

Türkiye’yi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın temsil ettiği törene kurban yakınlarının yanı sıra, dünyanın farklı ülkelerinden birçok vatandaş ve üst düzey devlet yetkilisi katıldı. Törene ayrıca, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Konsey’in Hırvat üyesi Jelyko Komşiç, Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Denis Beçiroviç katıldı.

Törenler kapsamında önce Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler anısına yaptırılan anıta çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu.

Törende Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç ile Diyanet İşleri Başkanı konumundaki Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç birer konuşma yaparak, soykırımın sorumlularının bulunarak cezalandırılmasını, soykırımda hayatta kalmayı başaran kurban yakınları için adaletin sağlanması gerektiğini söyledi.

Potoçari Anıt Mezarlığı’nda kılınan Cuma namazındaki hutbede, soykırımın 19 yıl sonrasında bedenlerine ulaşılan kurbanları toprağa vermek, onların cenaze namazlarını kılmak amacıyla toplandıklarını belirtti. Konuşmaların ve Cuma namazının ardından Reis-ul Ulema Kavazoviç, 175 kurbanın toplu cenaze namazını kıldırdı. Kılınan namaz ve okunan duaların ardından kurbanların cenazeleri, törene katılan yakınları ve vatandaşlar tarafından toprağa verildi.
adminadmin