Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde tez yaptırma yeterliği olmayan hocalar tarafından yaptırılan yüksek lisans, doktora ve uzmanlık tezlerinin iptal edilip edilmeyeceği tartışılıyor.
OMÜ’de yeterliliği olmayan hocalar tarafından yaptırılan tezler ile yüksek lisans derecesi alan mezun öğrenciler ve 4-5 yıl harcayıp doktoralarını ya da tıp veya diş hekimliğinde uzmanlıklarını bitirerek doktor ünvanıyla mezun olan öğrencilerin almış oldukları unvanların iptal edilmesi gündeme geldi.
Danışman olma ve tez yaptırma yeterliği olmayan hocalarla yapılan tezlerin “Butlan” yani hukuken “yok hükmünde” olduğu iddia edilirken YÖK ise öğrencinin mağdur edilemeyeceğini açık bir şekilde ifade ediyor.
ÖMÜ’de üniversite yönetiminin gereken dikkati özeni göstermemesi nedeniyle mezunlar büyük panik içinde ve öğrenciler ne yapacaklarını bilmiyor.
Yeterliği olmayan hocalar tarafından yaptırılan yüksek lisans tezlerinin şikayete bağlı olarak iptal edilebileceği de konuşulurken bugün olmasa bile yarın ortaya çıkacak olan yetersizlikler sebebiyle mezun olan öğrencilerin sürekli tedirgin olduğu belirtiliyor.
PEKİ NEDİR BU TEZ YAPTIRMA YETERLİLİĞİ
Yüksek lisans ve Doktora eğitimi yaptıran Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün Tez Danışmanı yönetmeliğine göre , bir öğretim üyesinin Tez Danışmanı olabilmesi için son 5 yılda en az 2 adet SCI indeksli makalesi olması gerekiyor.
Makalesi olmayan kimi uyanık öğretim üyeleri makalesi varmış gibi beyanda bulunarak tez danışmanı olarak atanmayı sağlıyorlar.
Yeterliliği olup olmadığı araştırılmayan öğretim üyeleri tez danışmanı olarak atanda ortaya böyle bir skandal çıkıyor.
Konuyla alakalı olarak görüş beyan eden öğretim üyeleri, öğretim üyesinin yayınlarının çok rahat bir şekilde internet ortamından edilebileceğini belirterek bu skandala sebebiyet veren idarecilerin soruştrmaya tabi tutulmaları gerektiğini kaydediyorlar.
Google Scholar, Researchgate avesis.omu.edu.tr yokakademik.gov.tr sitelerine öğretim üyesinin adı yazıldığında kaç tane yayını olduğu, bu yayınları hangi tarihlerde yaptığı anında ortaya çıkıyor.
Skandal OMÜ’de Ekim 2023 de ortaya çıkmasına rağmen idarenin ilgili yetersiz öğretim üyeleri hakkında hiçbir işlem yapmamış olması skandalın başka bir boyutunu gözler önüne seriyor.
OMÜ idaresi skandalın üzerine gitmek yerine sadece enstitü bölümlere yazı göndererek bundan sonra danışman atanacak öğretim üyeleri için ıslak imzalı avesis yayın çıktısı istemeye başladı.
YETERLİLİĞİ OLAN HOCALAR MÜRACAAT EDEMEDİ
Yayını olmayan dürüst öğretim üyeleri tez danışmanlığı için müracaat etmedi dolayısıyla danışmanlık ücreti de alamadı.
Diğer taraftan yayını olmamasına rağmen danışmanlık ücreti alabilmek için yanlış beyanda bulunarak tez danışmanlığı alan yetersiz öğretim üyeleri aynı zamanda yeterliği olan öğretim üyelerinin de haklarını gasp etmiş oldular.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde yanlış ve yalan beyanda bulunarak danışmanlık ücreti alabilmek için yeterliliği olmamasına rağmen müracaat ederek öğrencilerin geleceklerini tehlikeye atan öğretim üyeleri;
Prof. Dr. S.K, Prof. Dr. İ.Y, Prof. Dr. A.S, Prof. Dr. A.T, Prof. Dr. V.R, Prof. Dr. H.K, Prof. Dr. M. Ö, Prof. Dr. E.B, Prof. Dr. N.Ö, Prof. Dr. M.T, Prof. Dr. Ü.D, Prof. Dr. F.A, Dr. R.O, Dr. E.E, Dr. M. E…
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde yanlış ve yalan beyanda bulunup danışmanlık ücreti alabilmek için yeterliliği olmamasına rağmen müracaat ederek öğrencilerin geleceklerini tehlikeye atan öğretim üyelerini açık tam isimlerini gerekli araştırma ve incelemeleri yaptıktan sonra yayınlayacağız…