DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 08-10-2016 09:36

Biz Hala…

Eski zamanlarda bir margarin reklamı hatırlarım. Benimle aynı yaşlarda olanlar da eminim hatırlar çünkü çok yaygın bir reklamdı. “Yoksa siz hala…” diye başlar “anneannenizin yağını mı kullanıyorsunuz” diye devam ederdi. Anneanneleriniz ne bilir ki(?) dercesine. Oysa çok şey bilirdi anneannelerimiz. “Yavrum kullanmayın şu ne olduğu belirsiz yağları, kim bilir içinde ne vardır” derdi benim ki anneme mesela. Biz de çocuk aklımızla güler geçerdik. Teknolojinin sürat kazandığı son dönemlerde biz ta o zamanlardan anneannelerimizin bildiğini yeni keşfeder olduk. Şimdilerde margarin sektörü trans yağ yoktur, şu yoktur, bu yoktur ile işi kurtarmaya çalışıyor. Kurtarıyor mu bilmem. Kimyager değilim. Bildiğim bir şey var ki hepimizin marketlerdeki gıda alışverişleri sırasında mutlaka bakmamız gereken ve sağlığımız için oldukça tehlikeli olabilecek suni gıda ve gıda koruyuculara dikkat etmek. Gelin bunlara bir göz atalım:

GLUKOZ ŞURUBU: İnanılmayacak kadar zararları vardır. Hani ben derim ya şekeri azaltın hatta bırakın diye; glukoz şurubu rafine şekeri 10 adım geçmiş durumdadır. Mısır şurubu da denir. Mısırdan elde edilir çünkü. Piyasada ki mısırların çoğunun GDO’lu olduğu bilindiğine göre varın gerisini siz düşünün. Uzun vade de vücuttaki bütün hormonal dengeyi alt üst eder. Tadı şeker den daha tatlıdır. Gıda sektörü tarafından ucuz olduğu için tercih edilir. Market raflarındaki pek çok ünlü markanın ürünlerinde de kullanılır maalesef.

E310(Propyl Gallate): Bebek ve çocuk gıdalarında kullanımı yasaktır. Hazır çorbalar, sakız, dilim patates, katı ve sıvı yağlar da raf ömrünü uzatmak için kullanılır.

E320 ve E321: Katı ve sıvı gıdalarda, paketlenmiş pek çok gıdada uzun raf ömrü için kullanılır. Bebek mamalarında kullanımı yasaktır. Farelerde kansere sebep olduğunu gösteren çalışmalar vardır.

E924(Potasyum Bromat): ABD ve Japonya dışında dünyada kullanımı yasaktır. Ekmeğe güzel görünüm vermek için kullanılır. Farelerde kanser yapmıştır.

E621(Monosodyum Glutamat): Paketlenmiş gıdalarda aroma ve lezzet arttırıcı olarak kullanılır.

E951(Aspartam): Diyet gıdalarda kullanılmaktadır. Beyin tümörü ile ilişkisini gösteren çalışmalar vardır. Aspartama duyarlı kişilerde angio ödeme neden olur.

E950(AceSulfame-K): Şekerden 200 kat daha tatlıdır. Tatlı ve şekerleme sektöründe kullanılır. Güvenli değildir.

E250-E251(Sodyum Nitrat): Hazır pek çok gıda da koruyucu, renk verici ve lezet arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Vücutta kanser oluşturan ve nitrosaminler denilen kimyasalların oluşumuna neden olur.

E210-E219 (Benzoatlar): Sıvı yağlar, çikolata, kek, margarin, mayonez, süt tozu, kuru maya gibi gıdaların işlenmesi sırasında kullanılır. İngiltere’de yapılan çalışmalarda kanseli dokularda bu maddelerin varlığına rastlanmıştır.

E110 (Tartrazin): Pek çok hazır gıda da renklendirici olarak kullanılır. Norveç ve Avusturya da yasaklanmıştır.

Yine E133(Brillant Blue), E127(Erytrosine), E110(sunset Yellow) gibi pek çokülkede yasaklanmış gıda renklendiricileri de vardır.

Boğazımızdan geçirdiğimiz şeylere biraz dikkat edelim.

Daha da güzeli “Yoksa siz hala” diyenlere cevabımız “Evet! Biz hala…”olsun.

Sağlıcakla…

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA