Türkiye
Giriş Tarihi : 02-03-2013 14:24   Güncelleme : 02-03-2013 14:24

10 Yılda 64 Ülke İle Sivil Havacılık Anlaşması ..

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, havayoluyla ulaşım sağlanan ülkeler Türkiye'nin ticaretinde gözle görülür artış olduğunu belirtti.

10 Yılda 64 Ülke İle Sivil Havacılık Anlaşması ..
Bakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son 10 yılda havacılık sektöründe çok önemli bir noktaya geldiğini belirterek, 10 yılda yolcu sayısı artışının 4 katı bulduğunu söyledi. Havayolunun özellikle ekonomik katkısının yadsınamayacağını ifade eden Yıldırım, ''Havayolu ile ulaşım sağladığımız ülkelere olan ticaretimizde gözle görülür bir artış oluyor. Bu nedenle uçuş ağımızı artırmaya büyük önem veriyoruz. Son 10 yılda özellikle Afrika ülkeleri ile olan ticaretimizin artışında da havayolu ağımızın gelişmesinin büyük katkısı var'' diye konuştu.
 
1,5 trilyon dolarlık pazar
 
Bakan Yıldırım, 10 yılda ülkelerle yapılan ikili havacılık anlaşmaları sayısının 64'ü bulduğunu belirterek, Türkiye'nin havacılık anlaşması yapılan toplam ülke sayısının 143'e çıktığını bildirdi. Özellikle Afrika ülkeleri ile hem ticari hem de sosyal ilişkileri geliştirme amacıyla ikili havacılık anlaşmalarında Afrika ülkelerine öncelik verdiklerini dile getiren Yıldırım, 10 yılda yapılan 64 anlaşmanın 38'inin Afrika ülkeleri ile olduğunu kaydetti. Bakan Yıldırım, ''Afrika hızlı gelişmekte ve sürekli büyüyen bir pazar var. Afrika Kalkınma Bankası'nın tahminlerine göre 2020 yılında kıta GSYİH'sının 2,5 trilyon doları, kıtanın toplam dış ticaret hacminin ise 1,5 trilyon doları aşması ön görülüyor. Bu noktada Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için girişimcilerimize Afrika'yı kolay ulaşılır kılmanın yollarını açıyoruz'' dedi.
 
Afrika'da 36 noktaya sefer
 
Yıldırım, Afrika'da uçuş gerçekleştirilen ülke sayısının önceki yıllarda 13 olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
 
''Söz konusu anlaşmalar neticesinde bu sayı 25'e çıktı. Şu anda 25 Afrika ülkesinde 36 noktaya uçaklarımız gidiyor. Bu da; Afrika ülkeleri ile olan ilişkilerimize olumlu katkılar sağlıyor ve önümüzdeki dönemde bu sayının artmasını bekliyoruz. Türk işadamlarının gelişmekte olan Afrika pazarına ilgisi oldukça yüksek. Son yıllarda başlatılan uçuşlar sayesinde Afrika'ya hızlı ve doğrudan ulaşılabilir olmak Türkiye'ye bu anlamda büyük bir avantaj sağlıyor.''
 
Kenya ile ticaret 15 kat arttı
 
Bakan Yıldırım, Türkiye'nin 2023 yılı ekonomik hedefleri yakalaması açısından Afrika ülkeleri ile arasındaki ticaretin gelişmesini önemsediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Bugün Türkiye 2002 öncesinde neredeyse hiçbir ekonomik etkinliğin olmadığı ya da çok düşük olduğu birçok ülkeyle kayda değer ticari faaliyetler gerçekleştirdi. Mesela 2002 yılında 1 milyon 200 bin dolarlık ekonomik faaliyet gösterdiğimiz Uganda ile dış ticaret hacmimiz 21,4 kat gibi azımsanmayacak oranda artış göstererek, 26 milyon doların üstüne çıktı. Bu oran 7 milyon 668 bin dolardan 156 milyon doların üstüne çıktığı Tanzanya'da 20,4 kat oldu. Kenya ile olan dış ticaretimiz ise 10 milyon dolardan 155 milyon doların üstüne çıkarak 15,4 kat artış gösterdi. Uçuş ağımıza kattığımız Gana ile olan ticaretimiz 8,5 kat, Senegal ile 6,7 kat, Sudan'la ise 4 kat artış gösterdi.''
 
adminadmin