Ekonomi
Giriş Tarihi : 02-06-2014 10:10   Güncelleme : 02-06-2014 10:10

2014 İHRACATI, CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI!

Türkiye mayıs ayı ihracat rakamları, Şanlıurfa'da düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

2014 İHRACATI, CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI!
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya; Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati, Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, Harran Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğrencileri, iş adamları, yerel ve ulusal basın mensuplarının temsilcileri katıldı.

Burada Türkiye’nin mayıs ayı ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracat geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu. Böylelikle mayıs ayı toplam mal ihracatı önceki yılların TÜİK mayıs ayı rakamlarını geçerek mayıs ayı Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı” dedi.
 
Büyükekşi, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Dünya lideri olmak sadece gelirleri arttırmakla olmuyor sözünde bile büyümenin kaynakları önem kazanır. Demokratik olmayan ülkelerde büyüme olur ama kalkınma zor olur. Sadece hacimsel değil içi dolu sürdürülebilir nitelikli büyümeye odaklanmamız gerekiyor, Türkiye’nin de bunu çok iyi kavraması gerekiyor. Bu içerik ilk öncesinde rekabet ve ihracattır. Türkiye ekonomisindeki dengeleme devam ediyor, riskler düşüyor işsizlik oranı aşağı doğru inerek sürüyor. Sanayi temposunu arttırıyor ekonomik büyüme dış talep yönünde dengeleniyor. Bal ihracatının da büyük katkısıyla ihracat büyümesini pozitif etkiliyor. TÜİK verilerine göre ihracat ilk 4 ayda yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 4,2 geriledi. İlk dört ayda dış ticaret açığı yüzde 24 azaldı. Yılın ilk 4 ayı itibariyle dış ticaret büyümeye verdiği oran yaklaşık yüzde 13 olarak tahmin ediliyor. Bu anlamda 10 Haziran'da ilk çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Bizler ihracatı büyümeye pozitif olarak inanıyor ve bakıyoruz.
 
Tüm bunlar ticari açığın 2014 yılında olumlu bir sürece geçtiğini gösteriyor. Büyüme dış ticaret tabanına doğru büyümede ihracatın tabanına ağırlığı artıyor. Bu anlamda özellikle Avrupa Birliği'ndeki iyileşmeyi her yönüyle bizim iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Mayıs ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 13 milyar 142 milyon olmuştur. Aslında bu rakamın bir özelliği daha var. Mayıs ayı ihracatı bu zamana kadar cumhuriyet tarihindeki mayıs aylarının en yüksek rakamı. Bu bir cumhuriyet rekoru onu da özelikle vurgulamak istiyorum.”Toplantı son olarak iş dünyasında ilerleme kat eden iş adamlarına verilen plaketlerle son buldu.
adminadmin