İngilizce dil öğretimi bizim logaritma cetvelimiz mi acaba?

İbrahim Yusuf ŞAHİN

15-10-2019 10:28

İngilizler Hindistan’ı işgal ettikten hemen sonra Hint eğitim sisteminde köklü değişikliğe giderek matematik derslerinde Hintli öğrencilere logaritma cetvelini ezberletmeye başladılar.

Bilindiği gibi logaritma cetveli; belli bir mantık silsilesi içinde sıralanmış bir sayı cetveli değildir. Bu yüzden ezberlenmesi olağan şartlarda imkânsızdır. Zaten ezberlemeye de hiç ama hiç gerek yoktur. İhtiyaç duyulduğu zaman yanınızda bulundurduğunuz bir logaritma cetvelini açar ve bakarsınız.

Peki, ezberlenmesi pek de mümkün olmadığı halde İngilizler Hindistan’ın yönetimi ellerinde bulundurdukları süre içinde Hintli çocuklara bu logaritma cetvelini neden ezberlettiler acaba?

Bu soruya iki ana başlık altında cevap verebiliriz.

1. Ezberlenmesi neredeyse imkansız olan logaritma cetvelini ezberleyemeyen Hintli çocuklar ister istemez hem aşağılık kompleksine kapılacaklar hem de inanılmaz bir “öğrenilmiş çaresizlik” yaşayacaklardı. Nitekim de öyle oldu.

2. O körpe beyinler logaritma cetvelini ezberleme mücadelesi verirken, “İşgal altındayız. Sömürülüyoruz.” ve benzeri zararlı (!) düşüncelerle meşgul olmasınlar, bu düşüncelerdenden etkilenmesinler, sonuç olarak beyinleri uyuşsun ve düşünme yetileri körelsin diye elbette.

Sonuç olarak, İngilizler Hindistan’da öğrencilere logaritma cetvelini ezberleterek müthiş bir “zihinsel soykırım” uyguladılar.

Peki İngilizler logaritma cetvelini ezberletmek yerine acaba neden kendi anadilleri olan İngilizce’yi öğreterek benzer bir hem zihinsel hem de kültürel bir soykırım yapmadılar?

Yapamazlardı çünkü İngilizce ve Hintçe HİNT-AVRUPA dil grubuna ait dillerdir. Bu yüzden, gerek İngilizce gerekse Hintçe hem sistem hem de mantık açısından birbirine benzeyen iki dildir.

Sonuç olarak, bir Hintli çocuğun İngilizce öğrenmesinden daha doğal bir şey yoktur.

Türkçe Ural Altay dil ailesine bağlı bir dildir. Dolayısıyla sistem, mantık ve sesletim açısından her iki dil birbirinden oldukça farklıdır.

O zaman şöyle bir soru sormak istiyorum. “Acaba ülkemizdeki İngilizce Dil Öğretimi, İngilizce ile karşılaştırıldığında farklı bir dil ailesine ait olan Türkçeyi anadil olarak konuşan bizler için bir LOGARİTMA CETVELİ olmasın?”

İbrahim Yusuf ŞAHİN

DİĞER YAZILARI Parçadan Bütüne, Kolaydan Zora Karşılaştırmalı Bir Dil Öğretim Yöntemi 01-01-1970 03:00 150 Saatte Öğrenilecek Kadar Kolay Bir Dil 01-01-1970 03:00 Günümüz Türkçesini 6 Asır Geriden Takip Eden Bir Dil “İngilizce” 01-01-1970 03:00 Okul öncesi doğru bir İngilizce dil öğretimi nasıl olmalıdır? 01-01-1970 03:00 Ülkemizdeki İngilizce Dil Öğrenimi Açısından Midyat Örneği 01-01-1970 03:00 Dinler Ve Diller Diyârı Midyat‘In Yabancı Dil Öğrenimi Adına Çağrıştırdıkları (1) 01-01-1970 03:00 İngilizce zor mu yoksa zorlaştırılıyor mu! 01-01-1970 03:00