DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
İbrahim Yusuf ŞAHİN
İbrahim Yusuf ŞAHİN
Giriş Tarihi : 21-01-2020 14:20

150 Saatte Öğrenilecek Kadar Kolay Bir Dil

Bir aşçı misali eğitimin mutfağında tamı tamına 25 yıl boyunca çalışmış ve hâlâ da çalışmaya devam eden bir İngilizce öğretmeni olarak, birbirinden ihtişamlı medeniyetlerin beşiği olmuş olan güzel ülkemizde günümüzde gerek özel gerekse devlet okullarında yapılmakta olan İngilizce dil öğretimini, İngilizlerin Hindistan’ı işgal ettikleri tarih olan 1757 yılından Hindistan’ın bağımsızlığını ilan ettiği 1947 yılına kadar tam 190 yıl boyunca matematik öğretimi kisvesi altında logaritma cetvelini Hintli çocuklara öğretme biçimine çok benzettiğimi daha önce ifâde etmiştim.

Bir önceki yazımda, İngilizcenin Türkçeyi sâdece yapısal olarak bile 6 yüzyıl geriden takip ettiğini ve Türkçe ile kıyaslandığında İngilizcenin çok kolay bir dil olduğunu, teknoloji ve sanayi anlamında gelişmiş birçok ülkenin ya resmi ya da anadili dili olmak dışında hiçbir özelliği olmayan bir dilin öğrenimin nasıl bu kadar zor olabildiğini sormuş, bu ve benzeri soruların cevaplarını ayrıntılı bir şekilde bir sonraki yazımda vermeye çalışacağımı dile getirmiştim.

Yine daha önceki yazılarımdan biri olan “İngilizce zor mu yoksa zorlaştırılıyor mu? ” başlıklı yazımda, başlığın içinde yer alan soruya da kendimce cevap vermeye çalışmış, yazı içinde vermiş olduğum örnek cümleler eşliğinde ana dili Türkçe olan bir birey için İngilizcenin ne kadar da kolay olduğunu kanıtlamaya çalışmıştım.

En sonunda da, “Binlerce yıldan beri onlarca göz kamaştırıcı medeniyete beşiklik etmiş bu güzel ülke ve bu güzel ülkenin insanları nasıl oluyor da İngilizce gibi basit bir dilin öğretimi konusunda acziyet içinde olurlar ya da âciz mi bırakılıyorlar acaba?” diye sormuş ve bu sorunun cevabını sonraki yazılarımda kendimce vermiştim.

Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), bir hadis-i şeriflerinde, "Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız." buyuruyor yüzyıllar ötesinden peygamberlik nûru ile bugünü görerek.

Bu hadîs-i şerif tersten okunulursa, zor gibi görünen şeylerin istenildiği takdirde kolaylaştırılabileceği anlamı çıkarılabilir. Başka bir söylemle, zorlaştırılan şeyler aslında istenilse kolaylaştırılabilir.

Maddî ve manevî her türlü değerin metâ olarak görüldüğü ve paraya çevrildiği günümüzde daha fazla kazanım elde etmek için kolay olan ne varsa hepsi zorlaştırılmaktadır.

Anadilimiz Türkçe ile karşılaştırıldığında sistem, mantık ve sesletim açısından farklı olan İngilizcenin ülkemizdeki öğretimi de doğal olarak bundan nasîbini alacaktı, aldı da zâten.

Yazının başlığını okuduğunuzda çok şaşırdığınızı düşünüyorum. Şaşırmakta doğal olarak haksız sayılmazsınız. Adı İngilizce olan bir yabancı dili öğrenebilmek için güzel ülkemizde yaşayan on binlerce insan yıllarını harcadı ama istediği sonuca bir türlü ulaşamadı.

Şimdi birisi çıkıp İngilizce gibi birçok insanın ne yazık ki ulaşılmazı olan bir dilin 150 saat gibi kısa bir sürede öğrenilebileceğini iddia ediyor. Bu size hiç ama hiç inandırıcı gelmiyor olsa gerek.

Sizin için inanılmaz gibi görünen böylesine bir iddianın sahibi bir İngilizce öğretmeni olsa bile,  siz bu öğretmeni yine de çok hayalperest olmakla suçlayabilirsiniz.

Sizlere gerçekten hak veriyorum. Ortaokul ve lise yıllarında en sevmediği ve en anlamadığı dersi İngilizce olan bir birey olarak sizi kendimce anlayabildiğimi sanıyorum.

Sonuç olarak emin olun ki, ben de sizin yerinizde olsam aynı şeyleri düşünürdüm. Çünkü ülkemizde hâkim olan İngilizce dil öğretim anlayışları ve bu anlayışlarının ürünü olan İngilizce dil öğretim yöntemleri, İngilizceyi kolaylaştırmak yerine kasıtlı ve istendik olarak zorlaştırıyor, sevdirmiyor bilakis nefret ettiriyor ve sonuç olarak bu dile ve bu dilin öğrenilmesine karşı müthiş bir öğrenilmiş çaresizlik duygusunun oluşmasına neden oluyor.

Elbette bu satırlardan sonra söylemek istediklerim az önce okumuş olduğunuz satırlarda ifade edilmiş olanlarla sınırlı olmayacaktır. Peki, ana dili Türkçe olan yetişkin bir birey için İngilizce dil eğitiminde doğru yöntem hangi özelliklere sahip olmalı?

Bu sorunun cevabını inşallah ayrıntılı bir şekilde önümüzdeki yazımda uygulamalı bir şekilde vermeye çalışacağım.

NELER SÖYLENDİ?
@
Recep Gürler 4 yıl önce
Tebrikler. Tesbitler harika.
Cihan Bal 4 yıl önce
Emeğine sağlık saygıdeğer hocam..
Zeynep ÇUHALILAR 4 yıl önce
Hocam, 150 saate temel bilgilere sahip olup, sonrasını kendi çabamız ile ilerletmemiz mi gerekiyor?
Osman ERDEM 4 yıl önce
Bir sonraki yazınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim , Hocam. Kendim için değil , çocuklarım için. Ortaokula kayıt yaptırmak için okula gittiğimizde Babam , İngilizce sınıfına alırsanız kayıt yaptırırım demişti. Çünkü o dönemde hem İngilizce hem de Fransızca öğretiliyordu(!) okullarda.Ingilizce sınıfına kaydım yapılmıştı. Ama; ortaokul , lise , üniversite yılları boyunca İngilizce eğitimi almama rağmen malesef ne kadar öğrenebildim....? Dediğim gibi kendim için değil , çocuklarım için merak ettim.
Osman ERDEM 4 yıl önce
Bir sonraki yazınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim , Hocam. Kendim için değil , çocuklarım için. Ortaokula kayıt yaptırmak için okula gittiğimizde Babam , İngilizce sınıfına alırsanız kayıt yaptırırım demişti. Çünkü o dönemde hem İngilizce hem de Fransızca öğretiliyordu(!) okullarda.Ingilizce sınıfına kaydım yapılmıştı. Ama; ortaokul , lise , üniversite yılları boyunca İngilizce eğitimi almama rağmen malesef ne kadar öğrenebildim....? Dediğim gibi kendim için değil , çocuklarım için merak ettim.
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA