İngilizce zor mu yoksa zorlaştırılıyor mu!

İbrahim Yusuf ŞAHİN

26-10-2019 08:59

Bir aşçı misali eğitimin mutfağında tamı tamına 25 yıl boyunca çalışmış ve hâlâ da çalışmaya devam eden bir İngilizce öğretmeni olarak, bir önceki yazımda ihtişâmlı medeniyetlerin beşiği olmuş olan güzel vatanımızda günümüzde gerek özel gerekse devlet okullarında  yapılmakta olan İngilizce dil öğretimini, İngilizlerin Hindistan’ı işgal ettikleri tarih olan 1757 yılından Hindistan’ın bağımsızlığını ilan ettiği 1947 yılına kadar tam 190 yıl boyunca matematik öğretimi kisvesi altında “logaritma cetveli”ni Hintli çocuklara öğretme biçimine çok benzettiğimi ifade etmiştim.

“İngilizce zor mu yoksa zorlaştırılıyor mu?” sorusuna verilecek cevaplar kişinin İngilizce ile olan ilgisine bağlı olarak elbette farklılık arz edecektir. Bu soruya kimisi, “İngilizce gerçekten zordur”, kimisi “İngilizce kolaydır”, kimisi de “Hiçbir fikrim yok” şeklinde cevap verecektir doğal olarak.

Şimdi gelin İngilizcenin Türkçe ile karşılaştırıldığında kolay mı yoksa zor mu bir dil olduğuna birlikte karar verebilmek için İngilizce dil öğretimine tersten bakalım.

Ana dili İngilizce olan bir birey, Türkçe öğrenmeye kalktığında, aşağıda verilen Türkçe cümlelerde altı çizili ve kırmızı olarak yazılmış, Türkçenin mantığına göre her biri “ek” olan yapıları İngilizcenin mantığı gereği birbirinden farklı SEKİZ kelime olarak algılayacaktır.

Başka bir söylemle, İngilizce bir kelimenin Türkçede tam SEKİZ karşılığı vardır. Bu açıklama bile hangi dilin daha zengin ve gerçek bir medeniyet dili olduğunu göstermekte ve ayrıca İngilizce ile Türkçe kıyaslandığında Türkçenin öğrenilmesinin çok zor olduğu konusunda bize fikir vermektedir.

Şimdi hep birlikte cümleleri inceleyelim.

İngiliz dilinin mantığı ile düşünüldüğünde kelime olan bu sekiz ekin İngilizcede tek bir karşılığı vardır. O da “is” kelimesidir.

Aslında sizin de gördüğünüz gibi maksat tam anlamı ile hâsıl olmuştur.

Vermiş olduğum örnek cümleler bile ana dili Türkçe olan bir birey için İngilizcenin ne kadar da kolay olduğunu göstermekte.

Peki hakîkat bu iken, binlerce yıldan beri onlarca göz kamaştırıcı medeniyete beşiklik etmiş bu güzel ülke ve bu güzel ülkenin insanları nasıl oluyor da İngilizce gibi basit bir dilin öğretimi konusunda acziyet içinde?

YA DA ÂCİZ Mİ BIRAKILIYOR ACABA?

Bir sonraki yazımda inşallah bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım.

İbrahim Yusuf Şahin

DİĞER YAZILARI Parçadan Bütüne, Kolaydan Zora Karşılaştırmalı Bir Dil Öğretim Yöntemi 01-01-1970 03:00 150 Saatte Öğrenilecek Kadar Kolay Bir Dil 01-01-1970 03:00 Günümüz Türkçesini 6 Asır Geriden Takip Eden Bir Dil “İngilizce” 01-01-1970 03:00 Okul öncesi doğru bir İngilizce dil öğretimi nasıl olmalıdır? 01-01-1970 03:00 Ülkemizdeki İngilizce Dil Öğrenimi Açısından Midyat Örneği 01-01-1970 03:00 Dinler Ve Diller Diyârı Midyat‘In Yabancı Dil Öğrenimi Adına Çağrıştırdıkları (1) 01-01-1970 03:00 İngilizce dil öğretimi bizim logaritma cetvelimiz mi acaba? 01-01-1970 03:00