DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
İbrahim Yusuf ŞAHİN
İbrahim Yusuf ŞAHİN
Giriş Tarihi : 15-10-2019 10:28

İngilizce dil öğretimi bizim logaritma cetvelimiz mi acaba?

İngilizler Hindistan’ı işgal ettikten hemen sonra Hint eğitim sisteminde köklü değişikliğe giderek matematik derslerinde Hintli öğrencilere logaritma cetvelini ezberletmeye başladılar.

Bilindiği gibi logaritma cetveli; belli bir mantık silsilesi içinde sıralanmış bir sayı cetveli değildir. Bu yüzden ezberlenmesi olağan şartlarda imkânsızdır. Zaten ezberlemeye de hiç ama hiç gerek yoktur. İhtiyaç duyulduğu zaman yanınızda bulundurduğunuz bir logaritma cetvelini açar ve bakarsınız.

Peki, ezberlenmesi pek de mümkün olmadığı halde İngilizler Hindistan’ın yönetimi ellerinde bulundurdukları süre içinde Hintli çocuklara bu logaritma cetvelini neden ezberlettiler acaba?

Bu soruya iki ana başlık altında cevap verebiliriz.

1. Ezberlenmesi neredeyse imkansız olan logaritma cetvelini ezberleyemeyen Hintli çocuklar ister istemez hem aşağılık kompleksine kapılacaklar hem de inanılmaz bir “öğrenilmiş çaresizlik” yaşayacaklardı. Nitekim de öyle oldu.

2. O körpe beyinler logaritma cetvelini ezberleme mücadelesi verirken, “İşgal altındayız. Sömürülüyoruz.” ve benzeri zararlı (!) düşüncelerle meşgul olmasınlar, bu düşüncelerdenden etkilenmesinler, sonuç olarak beyinleri uyuşsun ve düşünme yetileri körelsin diye elbette.

Sonuç olarak, İngilizler Hindistan’da öğrencilere logaritma cetvelini ezberleterek müthiş bir “zihinsel soykırım” uyguladılar.

Peki İngilizler logaritma cetvelini ezberletmek yerine acaba neden kendi anadilleri olan İngilizce’yi öğreterek benzer bir hem zihinsel hem de kültürel bir soykırım yapmadılar?

Yapamazlardı çünkü İngilizce ve Hintçe HİNT-AVRUPA dil grubuna ait dillerdir. Bu yüzden, gerek İngilizce gerekse Hintçe hem sistem hem de mantık açısından birbirine benzeyen iki dildir.

Sonuç olarak, bir Hintli çocuğun İngilizce öğrenmesinden daha doğal bir şey yoktur.

Türkçe Ural Altay dil ailesine bağlı bir dildir. Dolayısıyla sistem, mantık ve sesletim açısından her iki dil birbirinden oldukça farklıdır.

O zaman şöyle bir soru sormak istiyorum. “Acaba ülkemizdeki İngilizce Dil Öğretimi, İngilizce ile karşılaştırıldığında farklı bir dil ailesine ait olan Türkçeyi anadil olarak konuşan bizler için bir LOGARİTMA CETVELİ olmasın?”

İbrahim Yusuf ŞAHİN

NELER SÖYLENDİ?
@
Gürkan Şahin 5 yıl önce
Logaritma cetveli ile İngilizce'yi aynı paralele koyuyor yazı. İngilizce dil olduğu için grameri vardır. Bu da düzen demek. Ama logaritma cetvelinde bir düzen olmadığı vurgulanıyor yazıda. Türkçe ile farklı sözdizimine sahip olması ise Türklere zihinlerinde kurallı dönüşümler yaptırır. Bu da kafalarının çalışması demek bizimkilerin. Öyle ki iki dil arasında geliş gidiş yapan bir Türk'ün kafası modüler matematik ve dönüşüm geometrisi yapar. Yani Hintliye logaritma cetveli ezberletmenin karşılığı değil tam tersidir. Tabi beyine iİngilizce olarak ne verdiğiniz de etkin rol oynayabilir. Sonuçta ingilizcedeki akademik bir metinle uğraşan bir Türkün zihni olağanüstü çalışır. Zira yazar da örnek bir uygulama peşine yanlı bir soru sorarak kuyruğu kurtarmaya çalışıyor. Ayrıca benim İngilizce öğrenirken yaptığım yanlışı sorarsanız şunları söyleyebilirim öğretmenim: bir eylem öğreniyorsan onu en yaygın kullanıldığı zarfları ve nesneleri ile öğrenmemek. İkincisi kelimenin tam telaffuzunu dinleyip, tekrarlayıp tınısını hafızaya almadan geçmek. Üçüncüsü onun kullanıldığı örnek bir tümceye ya da sözcük öbeğine sahip olmadan diğerine geçmek.
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA