Ekonomi
Giriş Tarihi : 13-10-2013 09:41   Güncelleme : 13-10-2013 09:41

ATO’DAN PERAKENDE SEKTÖRÜNDEKİ DÜZENLEMEYE DESTEK

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ticarette ve istihdamda Türkiye’nin üçüncü en büyük sektörü konumundaki perakende sektörünün yasal bir düzenlemeye kavuşmasının gerekli olduğunu belirterek, ATO olarak bu çalışmaları destekleyeceklerini söyledi.

ATO’DAN PERAKENDE SEKTÖRÜNDEKİ DÜZENLEMEYE DESTEK
Bezci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından kamuoyuna açıklanan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarı Taslağı hakkında bir basın açıklaması yaptı. Bezci, açıklamasında,  bakkal, manav gibi tek kişilik işletmelerden süpermarket, hipermarket ve alışveriş merkezlerine kadar uzanan çeşitli kuruluşları kapsayan perakende sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri haline geldiğine dikkat çekti. 2012 yılı sonu itibariyle yaklaşık 350 milyar dolarlık Pazar büyüklüğüne ulaşan perakende sektörünün önemli bir istihdam alanı olduğunu da kaydeden Bezci, böylesine önemli bir sektörün yasalarla düzenlenmesinin sektörün geleceği açısından önem taşıdığını ifade etti.
 
-ESNAFA DESTEK ÖNEMLİ-
 
Yeni perakende yasa taslağında AVM’lerin yüzde 5’inin esnafa ayrıldığını, kaybolmaya yüz tutan meslekler için de toplam satış alanının yüzde 1’i kadar alan ayırma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Bezci, küçük esnafın korunmasının ve kültür hazinesi olan mesleklere sahip çıkılmasının takdir edilecek bir tutum olduğunu söyledi. Bezci, “AVM’leri yabancı markaların satış yeri olmaktan çıkararak, Türk kültürünün hazine niteliği taşıyan eserlerinin sergileneceği yerler haline getirmek her bireyin gelecek kuşaklara borcudur” dedi. Bezci,  AVM, süper ve hipermarketlerin sayılarının artmasıyla küçük esnafın zor günler geçirdiğini de belirterek, “Esnaflara AVM’lerde yer ayrılması büyük balığın küçük balığı yemeyip yaşatmasıdır” diye konuştu. 
 
-İNDİRİMLERE DÜZENLEME-
 
Tasarıda Bakanlık bünyesinde Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulmasının ve indirimli satışlara düzenleme getirilmesinin yer aldığını kaydeden Bezci, şunları söyledi:
 
“Üye sayısı 150 bini bulan Ankara Ticaret Odası olarak en çok indirimler konusunda şikayetler almaktayız. İndirimlere çeki düzen getirilmesi konusu bizim de meclisimizin konusudur. Bakanlığımızla birlikte ortak hareket ederek, üyelerimiz nezdinde indirimlerin takibini üstlenebiliriz”
 
-TİCARİ PLANLAR TİCARET ODALARIYLA HAZIRLANSIN-
 
Tasarıda yer alan ticari planlara göre AVM’lerin nerede açılabileceğinin belirlenmesi konusunu da desteklediklerini kaydeden Bezci, tüm şehirlerde ticaretin kalbinin ticaret odalarında attığını ve stratejik ticari plan hazırlayacak heyet içinde ticaret odaları temsilcilerinin de bulunması gerektiğini ifade etti.
 
-ATO’NUN GÖRÜŞÜ BAKANLIĞA SUNULACAK-
 
Ankara Ticaret Odası’nın 68 komitesinin tasarıyı ayrı ayrı incelemeye aldığını kaydeden Bezci, “Perakende sektörü çok geniş kapsamlı bir sektör. 68 ayrı meslek komitemizin konuyla ilgili görüşlerini topluyoruz. Buradan çıkacak değerlendirmeler ATO’nun görüşlerini içeren bir rapor olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza en kısa sürede sunulacaktır” dedi.
 
adminadmin