Ekonomi
Giriş Tarihi : 30-01-2014 11:43   Güncelleme : 30-01-2014 11:43

BÜTÇE DOSTU KIŞ SEBZELERİ SAĞLIĞI VE CÜZDANI KORUYOR

Sebze ve meyve fiyatlarının dalgalanmalar yaşandığı günlerde bütçenizi sarsmadan dengeli ve sağlıklı beslenmenin yolları önem kazanıyor. İtina Gıda, Gıda ve Beslenme Uzmanı Fatoş Mangas Bıçakçı özellikle soğuk kış günlerinde vücut savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin tercih edilmesini öneriyor. Fatoş Mangas Bıçakçı, kış aylarında bolca bulunan ve fiyat olarak da bütçe sarsmayacak portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketiminin önemine de dikkat çekiyor.

BÜTÇE DOSTU KIŞ SEBZELERİ SAĞLIĞI VE CÜZDANI KORUYOR
Bütçeyi sarsmadan sağlıklı beslenmek mümkün
 
Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerektiğini söyleyen Bıçakçı bütçeyi sarsmadan dengeli ve sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı.
 
Brokoli; içerdiği C Vitamini ve E vitamini açısından çok zenginidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidan etkisi vardır. Brokoliyi salata olarak çorbalarda zeytinyağlı olarak ve sebze köftesi olarak pişirebilirsiniz.
 
Ispanak; A,B,C,E vitaminleri mevcuttur. Enfeksiyonları önler, bağışıklığı güçlendirir. Ispanaklı börek, ıspanaklı köfte, ıspanak püresi gibi yiyeceklerle ıspanağı farklı tatlarda sunabilirsiniz.
 
Portakal; kış meyvelerinin c vitamini kaynağıdır, portakalı suyunu salatalarınızda sos olarak kullanabilirsiniz, sebze yemeklerinizi özellikle kerevizi ve pırasayı portakal suyu ile pişirebilirsiniz. Portakallı hafif tatlılar yapabilirsiniz.
 
Bal kabağı; C vitamini ve E vitamini olarak çok zengindir. Tahinli cevizli bal kabağı tatlısı, bal kabaklı puding, bal kabaklı Hindistan cevizli toplar, ve bal kabağı çorbası olarak sunabilirsiniz.
 
Turp: B vitamini olarak zengindir. Enerji ve bağışıklık sisteminin başrol oyuncusudur. Turp ‘u sebze çorbalarına katılırsa çok faydalı olur. Salatalarda tüketilir. Bir de turp suyu öksürüğe çok faydalıdır.
 
Sarımsak; doğal antibiyotiktir. Soğuk algınlığına bire birdir. Tüm yemeklerde, salatalarda kullanılmalıdır.
 
Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişikliler olmakta, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilim artmaktadır
 
Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlamasında; basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli tam tahıllı ekmekler makarna, bulgur gibi ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmesi, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek besinler tüketilebilir. (haftada 2-3 kez) ve düzenli fiziksel aktivite yapılması önemlidir.
adminadmin