Güncel
Giriş Tarihi : 27-02-2025 18:07

Diş Beyazlatma Nedir? Çeşitleri ve Yöntemleri

Diş Beyazlatma Nedir? Çeşitleri ve Yöntemleri

 

Hangi beyazlatma yöntemi daha güvenli ve daha iyidir?

 Bembeyaz bir gülüşe sahip olmak, dişlerinizi beyazlatıcı bir diş macunu ile fırçalamaktan daha fazlasını gerektirir. Çeşitli beyazlatma ürünleri mevcuttur, ancak dikkatsiz kullanıldıklarında diş minesine zarar verebilirler. Bu makale size hangi beyazlatma yöntemlerinin daha güvenli ve daha iyi olduğunu gösterecektir.

Diş hekimleri diş beyazlatma işleminin evde yapılmasını önermemektedir. Profesyonel yardıma ihtiyacınız varsa bir kliniğe başvurun. Muayenenin ardından diş hekimi diş minesinin rengini değiştirmek için etkili ve ağrısız bir yöntem seçecektir. Modern diş hekimliğinde diş beyazlatmanın etkili yöntemleri arasında kimyasal beyazlatma, lazer beyazlatma ve foto-beyazlatma yer alır. Her yöntemin avantajları ve dezavantajları, endikasyonları ve kontrendikasyonları vardır.

Kimyasal ağartma

Kararmış mine tabakası çeşitli jel benzeri maddelerle tedavi edilir. Önce hidrojen peroksit, ardından bir aktivatör ve güçlendirici jel uygulanır. Bu, diş hekimleri tarafından uygulanan en nazik ve ekonomik beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem uzun süreli ilaç kullanımı, lekeli içecek ve yiyecekler, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak koyulaşan mineye uygulanır. Diş renginde yaşa bağlı değişiklikleri önleyebilir ve iyileştirebilir. Kontrendikasyonlar arasinda:

• ürünün bileşenlerine karşı hoşgörüsüzlük,

• ağız boşluğunun tedavi edilmemiş hastalıkları,

• diş minesinin hassasiyetinin artması,

• dişlerde oluşan çatlaklar ve kırıklar.

Bu yöntemle diş beyazlatma 6 tona kadar açılması sağlanabiliyor. İşlem yaklaşık 1 saat sürer ve etkisi 3 yıla kadar sürer. Kimyasal veya ofis tipi beyazlatma aşağıdaki adımları içerir:

1. İlk muayene, aydınlatma imkânının ve yönteminin belirlenmesi.

2. Diş etlerinizin yanmasını önlemek için özel pedlerle koruyun.

3. Diş eti mukozasının koruyucu bir bileşikle izolasyonu.

4. Beyazlatıcı madde bileşenlerinin düzgün uygulanması.

5. Kalan kompozisyonun çıkarılması.

Bu yöntemin avantajı, sonuçların 15 dakika sonra hemen bilinmesidir. Bu yöntem ağrısız ve güvenlidir. Fiyat kullanılan bileşime bağlıdır, ancak bu seçenek diğer açma yöntemlerinden daha ucuzdur. Kimyasal bileşimlerin kullanılmasının dezavantajı diş hassasiyetinde geçici bir artıştır.

Lazer  diş beyazlatma nedir?

Yöntemin özü, dişlere özel bir jel sürülmesi ve ardından bu jelin lazerle aktive edilmesidir. Bu, maddenin minenin derinliklerine nüfuz etmesini hızlandırır. İşlem birkaç aşamadan oluşmaktadır:

1. İlk muayene, kontrendikasyonların değerlendirilmesi.

2. Tartar ve plağın uzaklaştırılması ile profesyonel temizlik.

3. Aktif oksijen içeren jel ile dişlerin tedavisi.

4. Her üniteye 30 saniye lazer maruziyeti uygulanır.

5. Ağız temizliği.

6. Remineralize edici preparatların uygulanması.

Lazerle beyazlatmanın kontrendikasyonları arasında; minenin derin katmanlarında hasar, diş eti iltihabı, diş köklerinin açığa çıkması, diş teli ve diğer düzeltici sistemlerin varlığı yer alır.

Yöntemin avantajları:

• hız – ortalama olarak prosedür 30-40 dakika sürer;

• kalite – 10 tona kadar açma, bir yıldan fazla dayanabilir;

• Ağrısızlık – Hasta sadece hafif bir rahatsızlık hissedebilir.

Beyazlatmanın yanı sıra lazer ışını ağız boşluğunu dezenfekte eder ve diş çürüklerinin ve diğer hastalıkların önlenmesine katkıda bulunur. Birkaç tedaviden sonra diş minesi daha pürüzsüz hale gelir ve yiyecek ve içeceklerle daha az lekelenir. Daha sonraki mineralizasyon sağlığı iyileştirir, dişleri güçlendirir ve hassasiyeti azaltır. Lazer yönteminin dezavantajları yüksek maliyeti ve beyazlatmanın yanlış yapılması durumunda mukoza zarlarına zarar verme olasılığıdır. Uzman bir klinik kullanıldığında herhangi bir sorun oluşması konusunda endişelenmeye gerek yoktur.

Bu yöntem çok fazla sigara içen ve bu alışkanlığından vazgeçemeyen kişiler için uygun değildir. Mine tabakasının düzenli olarak tütün ve dumana maruz kalması sonucu beyazlatma sonucu kısa sürede sıfıra iner.

 

Fotoağartma

Burada da farklı konsantrasyonlarda hidrojen peroksit içeren bir jel kullanıyorlar ve ışıkla etkisini aktifleştiriyorlar. Çeşitli tiplerde soğuk aydınlatmalı LED lambalar kullanılmaktadır:

• halojen,

• ultraviyole.

Bu yöntem, dişlerde çizgi ve leke olmadan, eşit oranda koyulaşma sağlamak için uygundur. Kontrendikasyonlar arasında 18 yaş altı, gebelik, ince mine ve çürükler yer alır.

İşlemin aşamaları:

1. Muayene, kontrendikasyonların tespiti.

2. Profesyonel ağız temizliği.

3. Yanık oluşumunu önlemek için diş etlerinin mukoza zarlarının izolasyonu.

4. Jelin uygulanması.

5. Yaklaşık 45-60 dakika lamba ile ışınlama (15-20 dakikalık 3 seans).

6. Kalan jeli çıkarın.

Bir seans yaklaşık 15-20 dakika sürer ve minenin 8-10 ton açılması sağlanabilir. Fotoağartma işleminin avantajı, elde edilen sonucun 3 yıla kadar kalıcı olmasıdır. Bu yöntem hasta açısından konforludur ve yüksek kaliteli filtreler ağız boşluğunu yüksek sıcaklıklara ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmaktan korur.

DİŞ koruyucuları ile diş beyazlatma nedir.

Eğer bütçenize uygun bir seçenek arıyorsanız ve dişlerinizi sadece birkaç ton beyazlatmak istiyorsanız, ev tipi kimyasal beyazlatmayı tercih edin.

Diş hekimi diş beyazlatma işlemi için kişiye özel tepsiler hazırlayacak ve içine jel yerleştirecektir. Günde 3-4 saat takılması gerekir. Beyazlatma kürünün süresi en fazla 2 aydır.

 

 

 

adminadmin