Samsun Haber
Giriş Tarihi : 10-03-2012 13:29   Güncelleme : 10-03-2012 13:29

Doğalgaz 8 milyon aboneye ulaştı..

Türkiye’de konutlarda ilk kez Ankara’da 1988 yılında kullanıl¬maya başlanan doğalgaz, bugün 62 şehre yayıldı. Enerji Piyasası Düzen¬leme Kurumu (EPDK) Başkanı Ha¬san Köktaş, doğalgaz dağıtım sektö¬ründe son sekiz yılda 8 milyar TL ya¬tırımla 8 milyon aboneye ulaşıldığı¬nı söyledi.

Doğalgaz 8 milyon aboneye ulaştı..
Türkiye Doğalgaz Dağıtıcı­ları Birliği’nin (GAZBİR) Erzurum’da düzenlediği değerlendirme toplantı­sına katılan Köktaş, “Doğalgaz dağı­tımında son sekiz yılda ciddi şekilde yatırım seferberliği yapıldı. Bu saye­de 8 milyar TL’lik yatırımla yaklaşık 8 milyon aboneye ulaşıldı. Sektör top­lam olarak 78 bin kişiye istihdam sağ­ladı ve 30 milyar metreküp doğalga­zı dağıttı.” dedi.

Köktaş, 2011 yılında Türkiye’de tüketilen 44 milyar metre­küplük doğalgazın 30 milyar metre­küpünün doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından taşındığını bildirdi. EPDK tarafından yapılan ihaleler sayesinde 7 milyon yeni aboneye ulaşıl­ması için altyapı yatırımlarının tamam­landığını ifade eden Köktaş, ancak he­nüz bu bölgelerde 2 milyon abone alı­nabildiğini bu durumun da değerlendi­rilmesi gerektiğini ifade etti. Doğalgaz dağıtım sektörünün artık EPDK’nın ku­cağında büyüttüğü bir bebek olmaktan çıktığını dile getiren Köktaş, “İsteme ve talep etme yerine, artık maharetlerini­zi ortaya koyarak kendinizi bir ölçüde işi vermenize ihtiyaç var.” ifadesini kul­landı.

1 Ocak 2012’de beş yılı kapsaya­cak yeni bir tarife dönemine girildiğini hatırlatan üst kurul başkanı, tarife oluş­turulurken sektörün nitelikli hizmet ve­rebilmesi için yatırımların finanse edi­lebilir olmasına dikkat ettiklerini belirt­ti. Böylece rasyonel ve uzun dönemli bir tarife metodolojisini belirlediklerini an­latan Köktaş, şöyle konuştu: ‘’Metodo­lojinin üç temel hedefi var. Bunlardan biri sürdürülebilirlik ilkesidir. Bu me­todoloji aslında şirketlerimizin sürdü­rülebilirliğini esas alan bir yaklaşım. Bir diğeri metodolojinin içinde verimliliği teşvik eden unsurlar vardır. Bir diğeri de eşitlik ilkesidir. Yapılan tarife metodo­loji tüm şirketlere eşit olarak uygulana­caktır. Tarife metodolojisini ilan ettikten sonra beğenenler oldu, beğenmeyenler oldu. Sonuçta bu bir metodoloji. Bura­da talepler sınırsızdır, kaynaklar sınırlı­dır. Bu kaynakları buna göre dikkate al­mamız gerekir. Yeryüzünde hiç kimse­nin itiraz etmediği bir mekanizma yok­tur. Metodolojinin çok parametresi var. Kurum olarak bütün boyutlarıyla ğerlendirerek karara bağladık.

Dağıtım işlemini yapan şirketlerimizin memnu­niyeti kadar bu ürünü tüketen tüketici­lerin de mutluluğunu göz ardı edeme­yiz, bunları da göz önüne aldık.’’ GAZ­BİR Başkanı Mehmet Kazancı da tarife metodoloji konusunda 2009 yılı Ma­yıs ayından kararın yayımlandığı Ara­lık 2012 tarihine kadar EPDK ile çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini belir­terek, ‘’Bugün ortaya çıkan tarife me­todolojisi için olumlu bir noktaya ge­lindiğini söylemek mümkün olmak­la birlikte, dağıtım şirketlerinin makul kârlılığının sağlanabilmesine yönelik ilave tedbirlerin alınması gerektiğini de düşünmekteyiz.’’ dedi.
adminadmin