Sağlık
Giriş Tarihi : 24-02-2021 07:39   Güncelleme : 25-02-2021 16:38

Embriyo Tutunmasında Karşımıza Çıkan Rahme Ait Problemler

Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç embriyo tutunmasında karşımıza çıkan rahme ait problemler hakkında bilgiler veriyor.

Embriyo Tutunmasında Karşımıza Çıkan Rahme Ait Problemler

Doğal yolla spontan bir şekilde gebelik elde edebilmek artık bulunmaz bir nimet haline gelmiştir. Belli bir zaman sonra her çift bebek sahibi olmak ister. Kimisi kendiliğinden kolaylıkla bebek sahibi olabiliyorken kimisi tüp bebek tedavisi yöntemleri ile bebek sahibi olabilmektedir. Özellikle son zamanlarda yapılan araştırmalar değerlendirildiğinde yaklaşık %20 si bebek sahibi olmak için üremeye yardımcı tedavilere başvurmaktadır. Siklus takibi, yumurtlama takibi, aşılama tedavileri veya tüp bebek tedavileri içi tüp bebek merkezlerine başvurdukları izlenmiştir.

Gebelik elde etme durumu anne ve baba adayının herhangi bir problem olmadan karşılıklı olarak yumurta ve sperm kalitesi ile sağlık problemi olmaması gerekmektedir sağlıklı bir gebelik için. Tabi sağlıklı sperm ve sağlıklı yumurta sağlıklı embriyo oluşturduktan sonra bir aşama daha kalıyor ki,  embriyonun rahme ulaşması ve tutunması. Anne adayının yumurtanın yanı sıra bir de rahminin, rahim içinin bu embriyonun tutunmasını sağlayacak ve besleyecek özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Yumurta ve spermde kalite problemi yok iken hatta embriyo da sağlıklı iken peki neden rahme tutunmuyor? Rahim ile ilgili ne gibi problemler karşımıza çıkabilir?

Biz sorduk, Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç cevapladı ;

  • Rahim şeklinin tutunmaya uygun olmaması tüp bebek tedavilerinde embriyo transferine engeldir ; elde edilen embriyo ne kadar sağlıklı olursa olsun rahmin şekilsel bozukluğu gebeliğe engel olabilmektedir. Rahmin içerisindeki şekil bozukluklarının sebebinin endometriumun duvarında iyi huylu tümörlerin ya da myomların varlığı ile de bağlantılı olduğunu düşünülmektedir. Endometriumun içine doğru büyüdüklerinde kesinlikle infertilite sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Küçük kistlerin bile döllenmeyi embriyonun tutunmasını olumsuz olarak etkilediği kesinliklikle kanıtlanmış ve açıklanmıştır. Rahim içi yapışıklıklarda embriyonun tutunmasını engeller.

 

  • Rahim duvarının yeterli kalınlığa sahip olamaması tüp bebek tedavilerinde embriyo transferine uygun değildir; sağlıklı bir embriyonun rahim duvarına tutunabilmesi bilimsel olarak en 9 mm olması beklenmektedir. Rahim duvarında bulunan çoklu myomlar, şiddetli adenomiyozis, kadının daha önceki düşüklerine bağlı olarak geçirmiş olduğu enfeksiyonlar veya kürtajlarda rahim duvarının yeterli kalınlıkta olmamasının nedenleri arasındadır. Ankara Tüp bebek tedavilerinde embriyo transferlerinde rahim duvarının yeterli kalınlığa sahip olması altın bir kuraldır.

 

  • Hamile kalmadan önce ve ya hamile kaldıktan sonraki süreçte başlayan ve devam eden bazı problemler vardır. Bu problemler hem anne adayının hem de bebeğin hayatını riske atar ve bizler bu gebelik süreci yüksek riskli gebelik olarak adlandırılır. Yüksek riskli gebelikler hakkında daha fazla bilgi almak için: https://sevtaphamdemir.com/yuksek-riskli-gebelikler/
adminadmin